ro | en
Amenajare Casa M

Amenajare Casa M

Autori: arh. Ciprian Manda

Colaboratori:
arh. interior Veronica Gegea
Structura: ing. Ioan Constantinescu

Comentariul autorului

O amenajare interioară mai atipică, pentru că a implicat modificarea semnificativă a unei construcții în timpul execuției, pentru a permite obținerea unor spații mai bine conectate la exterior, la grădină, dar și mai bine proporționate.
Relativ de mici dimensiuni, dar beneficiind de avantajul unui etaj parțial, ce a permis o structurare mai clară a interiorului, separând prin intermediul scării principale zona de zi de zona de noapte.
Ponderea cea mai mare a parterului este ocupată de zona de zi, cu locul de stat, zona de luat masa și bucătăria organizate în jurul șemineului panoramic, ce acționează ca un pivot, dar și o ancoră pentru spațiul interior. Spațiul living-ului, modest ca suprafață, este amplificat de creșterea înălțimii interiorului, până la intradosul acoperișului din lemn.
Deschiderile generoase către exterior permit conectarea cu spațiul curții și permit luminii naturale să pătrundă adânc în interior.
Zona intimă, a dormitorului conține tonalități mai închise, cu suprafețe mari de material textil (la data fotografierii nu erau încă montate draperiile). Spațiul băii principale este încălzit de prezența lemnului masiv, atât la pardoseli, la placările pereților, cât și la mobilierul realizat la comandă.
Materialele folosite vin într-o paletă largă, de la dușumeaua și mobilierul din stejar masiv, placări cu metal la fronturile depozitărilor, tencuieli rugoase, texturate, tavane din beton și din lemn. Rolul lor este de a duce detalierea și în zona tactilului, îmbogățind experiența spațiului interior.
O altă contribuție majoră la potențarea interiorului este dat de iluminatul divers, atât cel natural, prin deschiderile ample, dispuse strategic, cât și cel artificial, gândit să asigure mai mulți vectori indirecți.