ro | en
Apartament T.

Apartament T.

Autori: arh. Sonia Troancă, arh. Andrei Crăciun, arh. Ioana Amărășteanu
Birou de proiectare: AXS Studio

Colaboratori:
Foto: arh. int. Alexandru Prodan

Comentariul autorului

Apartamentul amenajat se află la ultimul etaj al unui imobil rezidențial, poziționat în proximitatea Centrului Istoric al orașului Sibiu. Acesta dispune de o suprafața utilă de 90 mp, căreia îi se alătură o terasă generoasă de 130 mp, cu vedere parțială spre zona istorică și peisajul montan din împrejurimi. Compartimentarea inițială a apartamentului a fost păstrată, mobilarea fiind regândită pentru a permite o mai bună utilizare a spațiilor de zi și de noapte.
Beneficiarii și-au dorit o amenajare în stil contemporan, în care să predomine o paletă de culori deschise, menite să contribuie la crearea unei atmosfere calme și luminoase în cadrul locuinței.
Finisajele propuse, împreună cu materialele în culori vii și calde, au fost selectate cu intenția de a reda senzația unui cuib primitor, liniștit, ferit de agitația cotidiană.
Tratarea minimalistă a pereților și vopsirea acestora în alb, a favorizat alcătuirea unui fundal neutru și luminos, destinat să pună în valoare apectul natural al lemnului, ales în nuanța de stejar natur. Lemnul devine un element unificator în cadrul amenajării, regăsindu-se în toate încăperile locuinței, la nivelul pardoselii sau în detalii și piese de mobilier, prelucrate cu suprafețe netede sau riflate.
Zona de zi, alcătuită în configurație tip open-space, expune cu acuratețe paleta de culori și materiale care caracterizează întreaga amenajare în stil contemporan: nuanțe neutre de alb la nivelul mobilierului, detalii și placări realizate din lemn și marmură, alături de culori de accent precum verde smarald și gri antracit.
Piesele principale de mobilier sunt realizate de către un productător local după design-ul arhitecțiilor din cadrul studio-ului. Mobilierul este conturat în linii simple, cu proporții și detalii atent studiate. Formele curbate, utilizate la piese de accent precum oglinzi, corpuri de iluminat, mese de cafea sau masa de machiaj din dormitorul matrimonial, au fost create și selectate în mod deliberat pentru a se plasa în contrast cu cele rectangulare, riguroase, având totodată rolul de a conferi o imagine jovială amenajării. Printre aceste piese de mobilier contrastante se remarcă bancheta încorporată în cadrul mobilierului TV din spațiul de zi, care a creat o zonă intimă și retrasă, preferată de către beneficiari pentru lectură sau relaxare. Acesta poate fi utilizată totodată și sub forma unei extensii a locurilor de șezut pentru zona de dining, în momentul în care locuința găzduiește familia sau invitați ai beneficiarilor.