ro | en
Școală de artă pentru copii

Școală de artă pentru copii

Autori: Bianca-Ana-Maria Preda

Îndrumător: conf.dr.arh. Cristina Pană, asist.dr.arh. Pietro Dorissa
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Facultatea de Arhitectură de Interior

Comentariul autorului

DE CE O ȘCOALĂ DE ARTĂ?

Arta a fost pentru mine o oportunitate de auto-descoperire și conștientizare de sine. Am explorat diverse forme de artă, de la dans la teatru, sculptură, pictură, iar în final am descoperit că arhitectura este ceea ce mi se potrivește cel mai bine. Această școală provine din pasiunea mea pentru arte, deoarece acestea m-au ajutat să mă dezvolt și să văd lumea diferit. Un rol important l-a jucat și școala de artă pe care am frecventat-o, unde am descoperit un mediu frumos în care să cresc.

DE CE O ȘCOALĂ DE ARTĂ PENTRU COPII?

Pasiunea mea pentru a lucra cu copiii a început de la o vârstă fragedă, când și eu eram copil, voluntariind în tabere unde am predat cursuri de pictură. Mai târziu, am transformat aceasta într-o meserie, fiind angajată la un club pentru copii, unde predau cursuri de arhitectură. Îmi face plăcere să transmit mai departe tot ce am învățat și să las o amprentă asupra tinerelor talente, urmărindu-i cum cresc sub ochii mei.
Tema de proiect urmărește integrarea în interior clădirii Kretzulescu a mai multor tipuri de arte precum muzica, dansul, teatrul și artele vizuale (pictură, sculptură, arhitectură, modelaj, iconografie, design de produs, machetaj).

Clădirea dispusă în D+P+M+4 este împarțiță în așa fel încat utilizatorii să dispună de toate necesitățile pentru a realiza activitățile propuse.

Tema propune realizarea unei școli de arte pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani și pune accent pe dezvoltarea, dar și îndrumarea acestora în domeniul artelor. Aici aceștia își pot cultiva talentul, dar și pot experimenta lucruri cu totul noi, fiind un loc în care creativitatea, arta și joaca se îmbină.
Școala funcționează în regim normal, în care cursanții sunt invitați să ia parte la ore și delectându-se în spații special amenanjate de relaxare. Noutatea adusă acestui spațiu se regăsește atât la nivel de predare, cât și la nivelul amenanjării interioului.

Predarea cursurilor se face într-un mod relaxant, prin intermediul jocului și a întelegerii mai ușoare a lucrurilor. Copiii pot participa activ la orele de predare și au la dispoziție numeroase materiale care să îi facă să înțeleagă mai ușor domeniul pe care doresc să îl urmeze. La nivel de interior, conceptul este cel care își pune amprenta și anume „Artă-n joacă”, astfel cei mici au posibilitatea de a folosi spațiul așa cum își doresc, fiind unul modular și simplu.

Clădirea dispune de o galerie de artă în care se vor expune lucrările cursanților, dar vor fi și concerte și reprezentații. De asemenea, la parter exista o cafenea craft în care publicul poate să ia contact cu ceea ce se întâmplă în interiorul școlii, fiind un loc bun pentru părinți atunci când își așteaptă copiii.
Demisolul reprezintă spațiul de depozitare a materialelor pentru cursuri, dar și locul în care copiii își pot lăsa lucrurile pentru a se simți liberi pe parcursul zilei.

Etajul 1, 2 și 3 găzduiesc atelierele împărtițe pe diferite criterii în funcție de nevoile celor mici.
Etajul 1 adăpostește atelierele de muzică și teatru, dar și o sală de festivități modulară în care se pot ține piese de teatru pentru parinți și concerte live.
Etajul 2 este cel pentru atelierele de dans, dar poate deveni complet liber atunci când cei mici au concursuri și reprezentații de dans.

Etajul 3 este gândit ca un „oraș” cu o serie de cutii fixe sau mobile ce devin monumente sau pavilioane, spațiul devenind unul cu totul special . Aici se realizează cursuri pictură, sculptură, arhitectură, modelaj, iconografie, design de produs, machetaj .

Noutatea adusă de acest sit este amenanjarea de la etajul 4 care devine o grădina deoarece scoala are nevoie de o curte, iar spațiul exterior din jurul cladirii nu este unul atât de sigur pentru a fi supravegheați.

Numele conceptului este Artă-n Joacă. Conceptul se bazează pe o serie de principii care combină ideea de artă cu jocul, creând astfel o experiență educațională și creativă integrată pentru copii. Prin integrarea acestor principii în conceptul de artă în joc, se creează un mediu educațional stimulant în care copiii nu doar că învață despre artă, ci și se bucură de procesul de creație și descoperire a propriilor abilități artistice și a creativității lor. Principiile sunt: pasiunea pentru artă, o abordare diferită de predare, flexibilitatea spațiului, conexiunea cu George Matei Cantacuzino și teoria Montessori.



2024
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: