Comentariul autorului
Obiectivele care au stat la baza extinderii clădirii Teatrului Naţional “Radu Stanca” din Sibiu pe zona actualei parcări sunt următoarele:
• Reabilitarea clădirii teatrului și aducerea ei la standarde competitive actuale, cu posibilități cât mai diverse de a găzdui tipologii diferite de spectacol. Proiectul mizează pe amplasarea unei noi săli multifuncționale și prin reorganizarea și reatribuirea zonei de culise și anexe care servesc spectacolul. Noua clădire se adreseaza oraşului printr-o interfata, un fel de vitrina oferita marelui public, ca o invitatie pentru trecatori, un element care sa devina magnet.
• Propunerea unui pol, un incubator cultural care să permită activități culturale foarte diverse și mizează pe un management al spațiilor astfel încât acestea să nu rămână goale, așteptându-și publicul, ci să aibă loc întotdeauna activități (posibilitatea de a desfășura simultan două sau trei spectacole, oferind publicului opțiunea de a alege evenimentul la care să participe).
• Centrul cultual va avea un caracter viu, să angreneze publicul în mod constant, prin propunerea de funcțiuni conexe teatrului (cafenea actori, bistro, magazin de cultură, librărie, galerie de artă). Accentul este pus pe flexibilitatea maximă a spațiilor nu pe o însumare de spații dedicate.
• Schimbarea adusă de proiect se va reflecta și în îmbunătățirea spațiului urban al pieței, făcând referire la parcare și la punerea în valoare a religvelor din subsolul cazarmei.
Un argument care susține extinderea este bazat pe discuțiile avute cu personalul teatrului, unde s-a evidențiat necesitatea suplimentării spațiilor pentru desfășurarea spectacolelor dar și dorința orașului și a oficialităților de a propune un concurs de arhitectură pentru crearea unui centru cultural în locația actuală a parcării teatru. In Sibiu au loc reprezentatii de teatru in spatii conventionale dar si neconventionale. Studiind aceasta idee proiectul propus va imbunatati cladirea teatrului TNRS prin propunerea de spatii care ofera alternative teatrului clasic.
Concept si spatii propuse:
• Sala principală va avea calități dorite de regizori la momentul actual, cu posibilitatea de a fi configurată în toate cele trei tipuri de spectacol (arenă, elisabetan, italian).
• Adăugarea unei săli mai mici multifuncționale la parter, desfășurându-se diverse activități precum balet, dans, teatru de păpuși și marionete, conferințe. Prin tratarea acustică ce va fi realizată, se vor putea ține și concerte de cameră, precum cvartetul de coarde sau trio-ul de pian. Astfel, proiectul se îndreaptă și către alt gen de spectacol, nu numai teatru. De asemenea, sala s-ar putea deschide către curte, cu scopul de a fi extinsă și a primi mai mult public creând astfel un spațiu al pieței, cu tineri actori în formare, care doresc să-și dezvolte abilitățile în domeniu.
• Foaierul va avea utilizări multiple, fiind posibilă organizarea, unei întâlniri cu actorii, un spectacol de stand-up sau chiar repetiții cu public, și va implica instalarea de gradene amovibile si se va inchide cu pereti amovibili.
• Relocarea parcarii existente a teatrului si suplinirea ei cu numarul de locuri predestinat functiunilor propuse in proiect, in subsolul viitoarei cladirii. Relocare locuri de parcare de pe zona Cazarmei 90 in subsolul propus de pe terenul Cazarmei si propunerea unui spatiu public.
Astfel, noua clădire o să mixeze, o să atragă tineri creatori, instalații, ad-hoc, teatru, stand-up în foaiere. Programele culturale sunt în continuă schimbare, iar teatrul a cunoscut o transformare semnificativă de la programul clasic, caracterizat de o singură sală de tip italian, deservită de un foaier. Noile tendințe promovează flexibilitatea și diversitatea, iar poziția teatrului într-un punct cheie al oraşului, atrage atât publicul local, cât și turiștii, conferindu-i o vocație. Apariția unui program cultural de tip nou care asigură o activitate în parametrii contemporani a teatrului și mixată cu alte activități culturale din alte domenii dar și facilități de alimentație publică, va face clădirea un loc multifuncțional. În urma studiului urbanistic am realizat că țesutul nu impune necesitatea unei intervenții masive și astfel, arhitectura propusă va fi usoară, flexibilă, recompartimentabilă și va aduce mixitate funcțională.