Comentariul autorului
Analiza țesutului urban a condus către concluzia existenței unor situri cu potențial care din păcatem fac parte din categoria destructurării, propunerile de arhitectură nemaifiind materializate. În momentul demarării proiectelor propuse, au fost descoperite structuri ce fac parte din categoria patrimoniului arheologic. Stagnarea prezentă se datorează statului privat al parcelelor, pe care arheologii și autoritățile locale nu pot interveni decât în limitele unui cadru legal. Așadar, procesul conduce către ignorarea resursei patrimoniale arheologice și determină destructurarea resursei peisajului cultural. Concluziile conturează necesitatea unui spațiu dedicat culturii, fundamentat pe explorarea resursei patrimoniale prezente.
Proiectul de diploma propune realizarea unui Centru de Arheologie în Peninsula Constanța, situl fiind localizat în proximitatea Pieței Ovidiu, la granițele dintre zone cu specific diferit. Proiectul dorește să se integreze armonios în țesutul istoric al locului, prin înglobarea necesităților culturale de domeniu arheologic ale Peninsulei, împreună cu cele are specialiștilor și ale comunității. Un pol cultural poate determină turismul cultural mult mai activ în teritoriu, împreună cu localizarea pe hartă a Peninsulei Constanța drept centru pentru săpături și descoperiri arheologice. Tema de proiectare s-a conturat prin discuțiile cu arheologii și prin concluzia permeabilității între spațiile Centrului de Arheologie. Proiectul își propune mutarea disciplinei arheologice în noul spațiu, în timp ce actualul muzeu se va configura sub disciplina istorică.
Proiectul înglobează spații destinate comunității și specialistilor în domeniu. Circulația reprezintă un punct tare al conceptului. În primă instanță, este realizat un racord direct între zona de sus a Peninsulei și portul turistic, prin prisma gangului și a terasei exterioare, ce devine loc de promenadă, dar și de proiecții. Gangul reprezintă de asemenea un punct important, fiind modalitatea de protejare a vestigiilor existente pe sit.
Planimetria suprinde o scară monumentală ce creează legătura între nivelurile superioare și subsol, fiind obiectul permeabilității. În acest sens, partea privată și publică pot comunica, fiind un pas important în conștientizarea patrimoniului existent. Parterul este dedicate spațiilor publice, în timp ce primele două subsoluri sunt dedicate muzeului de arheologie, împreuna cu depozitarul în ultimul subsol. Nivelurile superioare închid laboratoarele de cercetare, o zonă de co-working, dar și o bibliotecă.
Peisajul arheologic este pus în evidență prin integrarea vestigiilor în propunerea de arhitectură, prin expunerea în manieră autentică, dar și prin propunerea unui circuit cultural care să evidențieze evoluția temporală a peisajului arheologic. Reamanajarea urbană contribuie la îmbunătățirea calității spațiului public și determină conturarea atractivității centrului Peninsulei, situl fiind în proximitatea Pieței Ovidiu. Propunere funcțiunilor conduce către deschiderea unor noi locuri de muncă, atragerea potențialului public de vizitare, toate acestea fundamentate pe exploatarea resurselor patrimoniale ale Peninsulei.