Comentariul autorului
Reactivarea unui monument ce și-a pierdut utilitatea în timp pornește de la facilitarea unui cadru capabil să recreeze atașamentul comunității locale față de propriile valori culturale.
Biserica romano-catolică din Bobda (com. Cenei, jud. Timiș) este unicul edificiu conservat în forma sa originală ce mai face vreo referință la amprenta familiei nobiliare Csávossy asupra peisajului cultural bănățean. Clădirea impozantă a reprezentat un element cheie în compoziția arhitecturală a ansamblului nobiliar extraurban al familiei, care în momentul de față este dispărut; prin funcțiunea inițială a acesteia în calitate de capelă mortuară. Construirea edificiului a început între anii 1860-1870, fiind finalizat în 1908. Abia în 1927, capela a fost sfințită după rit romano-catolic, unde localnicii au început să-și desfășoare ceremoniile religioase. Perioada de prosperitate a lăcașului de cult a fost subminată de multiplele acțiuni de profanare și vandalizare înfăptuite atât de membrii comunității locale, cât și de persoane din exteriorul localității. După 1940, edificiul de cult a rămas abandonat, fără o comunitate confesională care să perpetueze practicare ritului și cu semne alarmante privind necesitatea unor reparații serioase.
Proiectul se orientează spre o reinterpretare a cadrului istoric, materializată prin aplicarea teorii de reutilizare adaptivă, și anume prin implementarea unui centru cultural și educațional flexibil destinat unei categorii cât mai variate de posibili utilizatori: de la copii, prin crearea unui cadru educațional non-formal și care îmbrățișează o abordare holistică, în contact cât mai direct cu resursele naturii; până la bătrâni, care sunt afectați cel mai mult de diferențele între generații.
Conceptul de restaurare adoptat este cel de conservare al imaginii stării de ruină, care pune accent pe demnitatea unei îmbătrâniri naturale și firești, pe care biserica a dobândit-o pe parcursul anilor și care manifestă un potențial real de educare a comunităților privind o astfel de intervenție capabilă să nu compromită autenticitatea și unicitatea monumentului.
Ansamblul centrului multifuncțional înglobează un corp nou, amplasat la limita posterioară a parcelei, unde sunt propuse diverse ateliere care completează programul, precum și spațiile secundare necesare funcționării ansamblului. Acesta include ateliere de lucru în lemn bazate pe sculptură, restaurarea lemnului, pirogravură; ateliere de prelucrare a plantelor aromatice și medicinale (arts and crafts from natural materials), ateliere pentru creații textile și terapie prin mișcare. Construcția propusă va cuprinde și o bucătărie deschisă cu ceainărie bazată pe recolta locală și un mic spațiu comercial pentru produsele realizate în cadrul atelierelor. Întrucât biserica în sine e un obiect arhitectural sofisticat și impunător, este propusă scufundarea parțială a corpului nou în pământ, astfel încât vizibilitatea acestuia să rămână cât mai redusă. Atât accesul în biserică și corpul nou, cât și circulația pe sit, sunt adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități.
Intervențiilor propuse prin proiectul de față au avut ca prim scop valorificarea substraturilor istorice ale monumentului prin materiale și tehnici contemporane, oferindu-i în același timp, un substrat nou, ce va corespunde nevoilor și cerințelor utilizatorilor contemporani.