Comentariul autorului
Forumul Cultural capătă contur dintr-o fascinație incipientă față de spațiul public, drept loc aflat constant în pragul transformării, ca urmare a creșterii complexității funcționale și a hibridizării tipologice. Provocarea problematicii constă în reactivarea vitalității publice în contextul unui declin urban, situație în care Brăila, orașul-port cu o puternică bază istorico-culturală, precum și o poziție privilegiată în teritoriu, se regăsește. Miza proiectului devine inserarea unei forme punctuale care să determine o reacție la scara întregului oraș, începând cu o locație cheie, anume intersecția dintre axa principală, Strada Împăratul Traian, și reflexia cadrului natural, Faleza Dunării.
Prin urmare, spațiul neconstruit devine catalizatorul, astfel încât vidul ubicuu ce învecinează Faleza devine orginiea formei, stabilind limitele pe care viitorul construit urmează să le bordeze. Parcela studiată se transformă din actualul “terrain vague” în punctul de plecare pe un traseu al spațiilor publice, devenind parte a unei serii de buzunare urbane de-a lungul străzii principale. Mai mult decât o articulație între axe și spații neconstruite, proiectul devine o articulație între funcțiuni mixte, un hibrid dintre nevoile actuale ale locuitorilor orașului: cultura, educația și locurile de muncă. Totuși, nu cele trei componente programatice dictează legăturile dintre utilizări în cadrul propunerii, ci necesitățile spațiale specifice tipurilor de medii de transmitere a informației, atât noi cât și tradiționale: cărți, imagini, audio-video, multimedia.
În consecință, volumul hibridului pleacă de la limitele piațetei publice predefinite, căpătând forma inițială a unei bare, ce păstrează proporțiile construcțiilor existente și oferă continuitate frontului stradal. Pentru a se integra în scara locului, forma inițială este fragmentată în trei tipologii spațial-structurale, fiecare având propria materialitate în funcție de utilizare: bara, cuprinzând spațiile principale ce comunică cu piațeta, cutiile structurale opace din beton, pentru spațiile auxiliare, circulațiile verticale și spațiile ce necesită o cantitate mai mică de lumină și volumele complet transparente cu structură metalică, corespondente galeriilor. Relația plin-gol se păstrează la nivelul spațiului interior prin atriumurile pe dublu-nivel ce străpung bara, având întotdeuna articulată o scară specifică tipologiei golului. Proiectul devine un spațiu al colajului și compoziției dintre tipologii, lucru reflectat chiar și la nivelul fațadelor. Variațiile dintre adâncimile elementelor, de la ferestrele de tip bovindou la cele adâncite, precum și oscilația dintre transparent și translucid, creează umbre diferite, controlând cantitatea luminii interioare. Cu toate acestea, varietatea de materiale, transparențe și texturi este unificată prin orizontale continue și cornișa constantă a barei, indiferent de relația sa cu terenul înclinat.
Pe măsură ce Forumul Cultural acumulează caracteristicile unui hibrid compozițional complet, în încercarea sa de a revitaliza orașul stagnant, acesta devine în sine un dinamic spațiu public al diversității.