Comentariul autorului
Proiectul transformă fostul Abator Municipal din București într-un Parc de Arte și Științe, valorizându-i istoria și abordând provocări urbane contemporane. Situat pe malul drept al Dâmboviței, propune deschiderea parcului industrial pentru a crea un coridor verde-albastru ce conectează Parcul Tineretului și Parcul Văcărești cu râul. La nivel urban, proiectul reimaginează râul ca un circuit cultural, legând sudul Bucureștiului de centrul orașului și de principalele facilități culturale, devenind în sine un punct de interes major.
Promovand permeabilitatea, circulațiile urmează logica impusă a structurilor mai vechi, leagă amplasamentul de noduri importante de transport în comun, poteci pietonale și piste pentru biciclete, punând accent pe ideea de trasee verzi, mobilitate lentă și trasee civice.
Parcul devine o răscruce de drumuri, interconectând spații deschise, folosind vegetația ca filtru precum și ca zona tampon pentru traficul intens.
Circulația dintre vechile hale ale abatorului, uzina frigorifică și camerele sale, devine axa principală de compunere și principala circulație, păstrând o amintire a fostei logistice a parcului industrial, făcând legătura între vechi și nou.
De-a lungul axei principale, în dreapta se găsesc clădirile Muzeului de Știință, pe amplasamentul fostelor camere frigorifice. Prima, găzduind expozițiile cu tematica Spațiu și Industrie, iar cea de-a doua pe cele de Științe ale Naturii. Între cele două se află Piața Muzeului, rezervată expozițiilor și evenimentelor tematice în aer liber.
Mai în spate, vechea uzină frigorifică, una dintre cele mai emblematice clădiri ale complexului, cu turnul său de răcire, devine o sală de evenimente polivalentă. Vechiul turn și omologul său devin parte a spațiului expozițional, conectat la muzeul de științe naturale cu o structură ușoară ca o schelă. Vechile săli sunt reutilizate pentru diverse utilizări, inclusiv spații de expoziție, o mediatecă, o școală informală, spații de coworking pentru artiști și un FabLab.
La intersecția dintre toate, se află Piața Culturii, o piață acoperită, ce reutilizează grinzile vechii săli de zvântare, dedicată târgurilor culturale și punctul final al axului principal. Piețele și grădinile publice tematice încurajează conexiunea comunității și schimbul de informații.
Muzeul de Știință, respectă compoziția vechii uzine de răcire. Cele 2 spații pe toată înălțimea sunt dedicate exponatelor mai mari și expozițiilor temporare. Doua scări simetrice leagă parterul de nivelurile superioare, găzduind expozițiile permanente. Circulațiile verticale secundare, doua volume opace, devin parte din sistemul curatorial, spații dedicate panourilor informative și vitrinelor.
Fațadele din sticlă laminată estompează granițele, aducând natura în interior, ca fundal în continuă schimbare pentru exponate. La exterior, fațadele minimizează prezența structurii și o fac să dispară în peisaj, dându-i un aspect fantomatic. Sistemul structural menține aspectul industrial, aducand aminte de o veche hala.
Arhivele, parcarea și spațiile tehnice, precum și spațiile de depozitare se găsesc la subsol.
Proiectul reușește să propună un parc, care se află la intersecția dintre stratul natural, parcuri și râu, stratul mineral, fostul parc industrial și stratul social, rezidenții și comunitățile creative. Proiectul promovează permeabilitatea și conectivitatea urbană, subliniind importanța naturii în oraș și oferind spații publice pentru recreere, joc și învățare, în armonie cu principiul „cu natura, pentru natură, pentru utilizator."