ro | en
Transformare și continuitate: Red Sand Fort, intervenție în Estuarul Tamisei

Transformare și continuitate: Red Sand Fort, intervenție în Estuarul Tamisei

Autori: Iuga Flaviana

Îndrumător: șef lucr.dr.arh. Ștefan Radocea, drd.arh. Cristian Bădescu
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Facultatea de Arhitectură

Comentariul autorului

Proiectul propune revitalizarea fortului Red Sand prin crearea unui muzeu subacvatic. Vizitatorii vor putea explora spațiul de sub apă, descoperind astfel o inovație a arhitecturii militare din al Doilea Război Mondial.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata germană a început să atace apele britanice folosind o nouă armă, mina magnetică (bombe care explodau la contactul cu o sursă mare de metal, de exemplu: o navă britanică). Aceste atacuri au determinat armata britanică să răspundă cu o inovație proprie: construirea mai multor ansambluri de forturilor antiaeriene. Red Sand Fort este singurul care a rezistat în timp.
După război, acesta a fost abandonat și a devenit un loc atractiv pentru transmisiuni radio ilegale. Timp de mulți ani, fortul a funcționat ca post de radio pirat, până când guvernul britanic a schimbat legislația, forțând operatorii să plece.

In prezent, Fortul Red Sand se află într-un stadiu avansat de degradare, însă a devenit un punct de interes captivant pentru artiști. Poziționarea sa pe coasta de sud-vest, în proximitatea unor orașe importante, contribuie la această atracție. Cel mai apropiat oraș, Whitstable, găzduiește cea mai mare comunitate de artiști din Kent, consolidând astfel legătura fortului cu lumea artistică.

Cheia acestor turnuri sunt pasarelele, care transformau obiectele într-o rețea funcțională. Proiectul propune readucerea acestora într-un mod reinterpretat, printr-o dezvoltare verticală, creând astfel noi modalități de interacțiune cu spațiul, oferind vizitatorilor o experiență unică și dinamică. Astfel, apar elemente noi care realizează acest dialog, precum: scări, platforme și spații închise.

Nivelul scăzut al apei permite explorarea spațiului într-un mod inedit. Muzeul subacvatic oferă perspective noi asupra vechilor turnuri, în special asupra structurii și fundației lor.

Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt esențiale pentru acest proiect. Întreaga clădire a fost proiectată modular, permițând asamblarea și dezasamblarea în viitor. Astfel, proiectul poate evolua și răspunde nevoilor viitoare, menținându-se relevant și funcțional pe termen lung.



2024
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: