ro | en
Refunctionalizarea si extinderea Pavilionului de Băi, Băile Govora

Refunctionalizarea si extinderea Pavilionului de Băi, Băile Govora

Autori: Dinu Roxana Andreea

Îndrumător: conf. dr. arh. Melania Dulămea, dr. arh. Alexandru Călin
Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu

Comentariul autorului

La fel ca multe orașe balneare, Băile Govora a suferit un declin constant din a doua jumătate a secolului XX, ceea ce și-a pus amprenta asupra atractivității orașului ca destinație de „wellness”. În acest moment, are nevoie disperată să revitalizeze modul în care răspunde nevoilor societății contemporane, atât prin suita de tratamente oferite, cât și prin spațiile în care acestea se desfășoară.

În ultimii ani au avut loc intervenții pentru reactivarea patrimoniului balnear din Băile Govora. Deși nu toate pot fi considerate de succes, ele indică un interes pentru revitalizarea patrimoniului menționat anterior. Astfel, dintre cele trei mari clădiri balneare (Grand-hotelul, pavilionul de băi și cazinoul), Pavilionul central de băi este singurul care se află încă într-un stadiu avansat de degradare.
Proiectul de diplomă urmărește atât reabilitarea Pavilionul central de băi, dar și încorporarea clădirii adiacente, Hotelul de Stat Nr.1, cât și completarea ansamblului cu noi spații pentru tratamente și conectarea acestora la circuitul balnear din parc.

Situl intervenției se află pe o terasă în sudul parcului balnear, la nord de pârâul Hința. Fațada principală a pavilionului este orientată către est în timp ce fațada hotelului este orientată către nord, închizând astfel compoziția pe aceste două laturi, însă oferind posibilitatea deschiderii perspectivei către cadrul natural generat de albia pârâului către sud.

Intervenția își propune să redea identitatea inițială a clădirilor existente prin menținea funcțiunilor lor originale. Astfel în cadrul Pavilionului de băi se vor efectua tratamente balneare, iar Hotelul de stat Nr. 1 va avea funcțiunea de cazare. Însă aceste vor fi adaptate nevoilor actuale și vor îmbina alături de tratamentul balnear și terapia ludică, încercând evitarea unei imaginii puternic medicalizate a curei. Extinderea complexului se va face la nivelul de subsol și parter al hotelului și va cuprinde atât noi spații de cazare cât și un restaurant, o cafenea și spații de relaxare separate printr-o serie de curți interioare. Aceste noi spații vor fi de asemenea în legătură cu traseele de alei dedicate curei de teren prin parc. Noua intervenție propune atât o serie de relații vizuale introvertite în cadrul curților interioare, dar va oferi și o deschidere asupra laturii sudice și a pârâului Hința.

Proiectul de diplomă își propune astfel să revină la caracterul social din trecut pe care să-l tempereze și, cu introducerea unor spații mai introvertite, să propună atât spații destinate tratamentului dar și relaxării, remarcându-se drept un spațiu al medierii.



2021
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: