ro | en
Regenerarea frontului la apa. Intervenție în piața Tha Tien. Bangkok

Regenerarea frontului la apa. Intervenție în piața Tha Tien. Bangkok

Autori: Georgiana Gogolan

Îndrumător: Conf.dr.arh. Melania Dulamea
Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Facultatea Arhitectura

Comentariul autorului

Un loc istoric în Bangkok. O comunitate care trăiește din comerțul în vecinătatea râului. Un mod de viată și o atracție pentru fiecare vizitator străin. Și un proiect care își propune să pună toate aceste piese împreună: Piața din Tha Tien.
Este un loc cu istorie bogată, localizat în cel mai turistic punct de pe pământ, la confluența dintre localnici turiști și o zonă nedezvoltată, deși intens tranzitată.
Poziția proiectului este să caute ce este autentic și caracteristic locului și să valorifice acest potențial. Proiectul propune o serie de componente publice: o piață, un port și un parc și are ca adresabilitate comunitatea locală, turiștii și comercianții.
Obiectul principal, piața, folosește un ansamblu existent pe care il completează cu un corp nou. Propunerea pleacă de la un grid trasat în interiorul spațiului, un grid ordonator și de la un model existent în clădirea veche, șirul de shophouses. Acestea sunt o formă de locuire și comerț, extrem de caracterisitcă zonei. Proiectul nou refolosește această schemă de organizare creeându-și reguli noi. Astfel sunt dispuse module care adăpostesc fie spații comerciale fie restaurante cu specific, dar și o serie de spatii libere care nu sunt doar circulații ci fac parte din corpul pieței și preiau tipologia de spațiu dens, de stradă aglomerată acoperită tipică zonei centrale a orașului. Un soi de oraș în oraș, o reducere a esenței spațiale a vechiului Bangkok în interiorul unei construcții noi.
Propunerea se completează cu un spațiu public, un terminal nou pentru traversarea râului, dispus pe locul fostului port regal, în semn de aducere aminte a unei memorii a locului încă prezente și cu o viziune mai extinsă a unui întreg traseu de promenadă cu spații verzi si parcuri care redesenează imaginea frontului la apă din fața ansamblului Palatului Regal.2021
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: