ro | en
Forest Soul – complex ecoturistic off-grid

Forest Soul – complex ecoturistic off-grid

Autori: Miruna Patricia Lup

Îndrumător: Conf. Dr. Arh. Oana Diaconescu
UAUIM - Facultatea de Arhitectură de interior

Comentariul autorului

Conceptul este construit în jurul relației dintre om și natură, având cuvintele cheie: durabilitate, ecoturism, viața în mediul rural, comunitate, sănătate și natura ca resursă de viață și energie.
Proiectul propune un complex ecoturistic off-grid, o intervenție reversibilă care să nu lase urme permanente asupra peisajului și a mediului natural.
Pe lângă beneficiile evidente ale timpului petrecut în natură pentru sănătatea fizică și psihică, în ultima vreme, ecoturismul a fost văzut ca una dintre principalele modalități de dezvoltare durabilă a comunităților din zonele rurale defavorizate pentru a le salva de migrația urbană și, în cele din urmă, de abandon și transformarea lor în „sate fantomă” care devin atât o problemă socială, cât și una de mediu.
Proiectul propune reabilitarea unei case vechi și transformarea acesteia în ateliere artizanale, precum și construirea, pe terenul înconjurător, a unor unități de cazare, o minifermă pentru produse de la km0 și câteva zone comune pentru relaxare și socializare.
De asemenea, se dorește facilitarea unei legături între oamenii și comunitățile locale și turiști, promovând forme sustenabile de turism de bună calitate, precum și să devină un model pentru viitoarele proiecte de dezvoltare în zonele rurale din regiune, menținând, în același timp, viu spiritul locului.
În general, stilul abordat în designul interior are un aspect organic- contemporan, care combină funcționalitatea și simplitatea stilului minimalist cu o atmosferă confortabilă și frumusețea imperfecțiunilor materialelor naturale într-un sentiment de conviețuire și adaptabilitate la natură, preluat din arhitectura vernaculară. Tot mobilierul este realizat la comandă în ateliere locale, în principal din lemn recuperat sau din surse certificate, iar pentru finisaje am optat pentru tonuri calde, pământii, combinate cu esențe locale de lemn și țesături naturale precum iută, lână și cânepă.
De asemenea, zona pridvorului, o reinterpretare a tradiționalei „prispe” este închisă cu panouri glisante de umbrire din scânduri verticale de lemn recuperat, astfel încât oaspeții să poată alege nivelul de intimitate pe care îl doresc.



2021
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: