ro | en
Institutul Elisabeta Știrbey – Curtea cu muzică. Liceu de arte în București
  • Nominalizare la secțiunea „Cercetare prin arhitectură / diplome de arhitectură”

Institutul Elisabeta Știrbey – Curtea cu muzică. Liceu de arte în București

Autori: Alina Stoica

Îndrumător: Dorin Stefan Adam
Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu

Comentariul autorului

Într-o zonă istorică a orașului București, în apropierea nucleului generator al orașului – mai precis, în cartierul Antim, pe strada Justiției, la numărul 55, (încă) se află Institutul Elisabeta Doamna. Acesta este locul unde, în urmă cu mai mult de 150 de ani în urmă, Elisabeta Stirbey, soția domnitorului Barbu Stirbey, înființa prima școală de fete cu predare în limba română din București. Un lucru straniu, ce poate fi observat pe odată cu înaintarea în profunzimea țesutului urban istoric, este golul ce înconjoară în prezent clădirea Institutului; până nu demult, pe cele două parcele adiacente celei de la numărul 55, existau clădirile altor două instituții de învățământ istorice: Institutul Lugojanu și Liceul Tehnic de Fete – ambele demolate în perioada 2018-2020.

Această sincopă în ritmul locului, acest maidan invadat de vegetație necontrolată și bordat de calcane, dar și faptul că Institutul este acum o clădire abandonată și aflată în stare avansată de degradare, sunt unele dintre numeroasele dovezi ale existenței unui oraș părăsit de oraș și de memorie, a unei societăți democratice care pare că încă nu a reușit să se desprindă complet de paradigma distructivă a regimului comunist.
Făcând un prim pas către deschiderea discuției despre potențialul ascuns al patrimoniului difuz al Bucureștiului, proiectul își propune salvgardarea și înapoierea acestei bucăți de oraș comunității căreia a aparținut - elevilor.
Necesitatea deschiderii discuției despre spațiile de învățământ preuniversitar și despre sistemul educațional românesc este la fel de acută acum precum cea referitoare la abandonarea patrimoniului urban istoric. Liceul de arte - muzică și teatru - propus prin proiect ar funcționa sub tutela Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti, aflat în proximitate, iar spațiile create - săli de repetiții, de studiu individual pentru diverse instrumente, două auditoriumuri, etc., vin în completarea spațiilor existente în cadrul clădirii actuale a Colegiului, răspunzând necesităților imediate pe care comunitatea de elevi a acestuia le are.
SPINA
Gestul primar, ideea principală a proiectului se învârte în jurul spinei, ca element conextor si ordonator la nivelul sitului. Aceasta urmărește si subliniază limitele și direcțiile parcelelor istorice din care este alcătuit situl de intervenție. Diverse tipuri de volume și spații sunt articulate pe aceasta, răspunzând la exigențele situațiilor particulare și texturilor urbane din vecinătatea imediată.
Un sunet de vioară, câteva note cântate la pian sau ritmul tobelor se pot auzi din spațiile de studiu ce se articulează, ca niște pandante, de-a lungul spinei - gestul unificator și ordonator în profunzimea sitului.
Spațiul interior și cel exterior pare că devin unul, clasele și sălile de instrumentele privind mereu către diverse tipuri de curți - curți pentru concerte în aer liber, curți umbrite cu miros de tei sau curți ascunse, ce se descoperă treptat; noul coexistă cu dimensiunea vechiului, fără pretenția de a-l acapara.



2021
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: