Comentariul autorului
Riviera franceză sau Côte d’Azur este un reper mental arhicunoscut.
Cu datări din Antichitate, poate unul dintre cele mai importante și cunoscute orașe ale rivierei franceze este Nisa. Orașul- port se caracterizează prin poziționarea sa în Baie des Anges, de-a lungul coastei franceze, o structură urbanistică formată în cea mai mare parte în secolul al XIX- lea, un front- reper la apă a cărui Promenade des Anglais reprezintă imaginea orașului, cartea de vizită.
De ce însă tema se referă la Nisa și la ideea de floating island?
Conceptul de insulă plutitoare este unul speculat încă din scrierile biblice, unde Arca lui Noe devine ,,scena” naufragiului și a salvării de la potop. Fiind un concept abordat și în literatura lui Jules Verne, în teoriile lui Le Corbusier și proiectele lui Rem Koolhaas, dar mai ales în pictură , se poate defini ca o metaforă a unui dispozitiv social dinamic, care prin complexitatea lui își depășeste limita și devine scenă a explorării lumii, a salvării, o insulă mișcătoare ce se alătură celorlalte insule.
În contextul contemporan al expunerii orașelor costiere la schimbările climatice, riscurile pun în discuție schimbarea paradigmei în proiectarea orașelor. Acestea trebuie să devină niște dispozitive urbane care să funcționeze după valori sociale, economice și politice actuale, glocale. O dezvoltare urbană bazată pe ecologie, tehnologie și principii moderne de estetică urbană conturează un scenariu strategic în contextul poluării, al urbanizării rapide și al hazardului.
Propunerea unei insule plutitoare - de altfel concept arhitectural binecunoscut - încearcă să fie un posibil răspuns la noua structură a orașului Nisa; un catalizator socio-economic care să pună în discuție conceptul sustenabilității ca măsură anticipativă în cazul densificării orașului, al situațiilor de urgență, al salvării în contextul riscurilor climatice, al importanței frontului la apă și al eventualității construirii unei insule pe mare.
Pornind de la calitățile specifice ale Nisei (locație geografică privilegiată (Coasta de Azur), cultură urbană moștenită), alături de necesitatea de regândire și restabilire a unei noi strategii turistice la Nisa, propunerea unui atractor ca un nou milieu social poate conduce la un scenariu evolutiv al orașului.
Prin urmare, având ca fundamente relația țărm – mare, ipostazele mării, turismul litoral, spectacolul social în viața urbană a Nisei, riscurile bioclimatice, și desigur tranziția obiectului de arhitectură ca exponat, la dispozitiv ca factor salvator într-un scenariu prospectiv, insula flotantă are versatilitatea de a interveni și de a acționa din exteriorul perimetrului urban.
Floating Island va fi pentru Nisa o reinterpetare a AGOREI: o incursiune în universul istoriei locale, un decor pentru jocul orașului cât și al inserțiilor artistice. Plecând de la arta promenadei și glamour-ul autohton, propunerea arhitecturală va cuprinde un asamblaj de 6 construcții distincte ca extensie a dezvoltării parcului urban Paillon și ca susținere a spiritului francez.
Noua strategie a Nisei pentru secolul XXI s-ar putea baza pe prioritizarea alegerilor conforme cu statusul bioclimatic, economic, cultural și social al orașului. Trecând de la o stațiune aristocratică la o stațiune de litoral cu turism de masă, Nisa necesită o nouă vocație turistică, versatilă, pentru a satisface cerințele actuale ale turismului și de loisir ale societății post-industriale - un model de Eden turistic modern.