ro | en
Duplex AA Mumuleanu

Duplex AA Mumuleanu

Autori: arh. Octavian Cazacu, arh. Anca Dumitrescu, arh. Alina Filipoiu, arh. Cristiana Moisanu
Birou de proiectare: 441 Design Studio

Colaboratori:
Beneficiar: Radu Abagiu

Comentariul autorului

Proiectarea acestui duplex a început încă din faza de construcție a ansamblului rezidențial. Lucru care ne-a făcut să luăm în calcul încă de la început păstrarea tavanului de beton aparent cu instalațiile electrice la vedere. Deși acest gest este unul foarte industrial, restul propunerii din living se îndreaptă spre un stil mai clasic.

Golul înalt de deasupra livingului a generat un perete cu înălțime de 6m pe care am dorit să îl lăsăm cât mai gol tocmai pentru a echilibra peretele diametral opus de un albastru royal intens care în combinație cu canapeaua crează un contrast puternic. Deși s-au folosit tonuri închise, livingul pare în continuare foarte spațios datorită peretelui alb și simplu și a luminii naturale.

Pentru a integra aerul condiționat și radiatoarele în propunerea livingului, am realizat un dulap cu fronturile din textil imprimat cu model clasic. Acesta maschează cele două obiecte mai puțin estetice fără să anuleze eficiența lor. Având aceeași culoare cu peretele albastru, prezența lui este una echilibrată in context.

Alegerea cromatică a fost generată și de culoarea atipică a tâmplăriei care a fost în acest fel integrată subtil în paleta comatică a întregului proiect.

Planul circular al parterului permite iluminarea naturală a livingului și a bucătăriei din două direcții ceea ce crează un joc de lumini pe toată perioada zilei. Același plan circular face ca mobilierul de living să fie pe același perete cu bucătăria, astfel că am optat pentru un corp continuu care realizează o legătură intenționată între cele două spații, însă este tratat ușor diferit cromatic. Această legătură ajută la extinderea vizuală a celor două spații.

Bucătăria este foarte mimimalistă, într-o combinație caldă de alb și lemn natur cu accente aurii. Contrastul a fost realizat prin placarea cu mdf vopsit a peretelui din dreptul mesei, care poziționată central ajunge să fie inima casei. Fiind realizată din două elemente modulare, are rolul de a acomoda până la 8-10 persoane.

O adevărată provocare au fost spațiile de depozitare care trebuiau să găzduiască nevoile unei familii de 4 persoane. Integrarea depozitărilor sub scară și optimizarea dressingului din dormitorul matrimonial au devenit o necesitate.

Poziționarea centrală a patului matrimonial a venit ca și rezultat al acestei nevoi, generând o suprapunere de texturi și culori interesantă. Fronturile de MDF frezat de un galben intens ale dressingului au devenit accentul principal al camerei.

Camera copiilor a fost probabil cea mai mare provocare din punct de vedere al suprafeței. Integrarea unui birou ascuns în băncuța de citit a fost o constrângere a spațiului și a parapetului foarte jos al geamului. A generat însă un spațiu dinamic care găzduiește și spații de depozitare. Tapetul monocrom și elementele ceramice cu păsări au ajutat la decorarea camerei fără să o încarce excesiv. Corpurile de iluminat de culoare neagră crează contrastul necesar din punct de vedere cromatic.

Cele două băi urmează cromatica întreagii case. Cea de la parter este în aceleași tonuri de albastru și negru cu accente aurii. Iar cea de la etaj este în nuanțe de negru și gri cu accent puternic galben.