ro | en
Apartament LC
Nominalizare

Apartament LC

Autori: Bogdan Ciocodeica

Comentariul autorului

Între cele două Războaie Mondiale, axa principală a Bucureştiului ce se desfăşoară pe direcţia Nord - Sud, a experimentat cea mai importantă dezvoltare din punct de vedere arhitectural. Ţesutul existent de secol XIX, atât de similar cartierelor europene prin tipologia străzilor, prin parcuri, palate şi vile impresionante, a fost redefinit, extins şi adus în secolul XX prin locuinţe moderniste de excepţie, unifamiliale sau colective. În prezent, multe dintre obiectele de arhitectura de referinţă ale Bucureştiului actual datează din perioada modernistă şi încă influenţează semnificativ scena arhitecturii rezidenţiale contemporane. Totuşi, comparându-le cu imobilele contemporane, locuinţele anilor ‘30 par mai sofisticate, acest lucru datorându-se şarmului, unicităţii şi patinei timpului.
Într-o astfel de clădire modernistă, se află un apartament ce a avut nevoie de un proiect de reamenajare.
Pe parcursul ultimilor 80 de ani, apartamentul şi-a păstrat forma, finisajele şi tâmplăriile originale. Însă, cerinţele funcţionale contemporane s-au schimbat, iar nevoile cotidiene ale proprietarilor - un cuplu tânăr, pasionat de arhitectură și design -nu îşi mai găsesc rezolvarea în schema funcţională originală a locuinţei. Ţinta proiectului a fost păstrarea şi recondiţionarea a cât mai multor elemente originale ale apartamentului şi totodată, reorganizarea funcţională a spaţiului cât mai eficientă, fără a interveni asupra pereţilor structurali existenţi şi fără a deteriora valoarea intrinsecă a spaţiului.
Iniţial, apartamentul era compus din două zone funcţionale distincte: zona principală de locuit, compusă din intrarea principală, zonă de zi, spaţiu de luat masa şi dormitor matrimonial cu baie proprie şi zona de serviciu, cu o suprafaţă mult mai redusă, ce include accesul de serviciu, bucătăria, camera menajerei și un grup sanitar. Noua organizare funcţională anulează această segregare iniţială prin integrarea bucătariei - o încăpere ce a căpătat valenţe sociale importante în modul de viaţă al omului actual - în zona principală de locuit. Camera de serviciu a fost transformată într-un mic birou, potrivit pentru întrebuinţări cotidiene şi discret separat de restul apartamentului.
Atât din punct de vedere funcţional, cât şi estetic, principala trăsătură a proiectului constă în fluiditatea spaţiilor, care generează caracterul secvenţial al apartamentului, creând astfel cadre potrivite pentru diferitele tipuri de interacţiune ale ocupanţilor şi vizitatorilor.

Comentariul juriului

Proiectul dezvăluie o abordare specială în încercarea de a integra două lumi. Modul în care arhitectul tratează elementele sofisticate moderniste care au fost păstrate și incluse în designul contemporan, arată respect pentru vechi și pasiune pentru nou. Utilizarea de materiale speciale, texturi și culori, în dialog cu cele vechi, aduce spațiul într-o atmosferă specială, ceea ce îl face coerent și atemporal.