ro | en
Apartment PS60
  • Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări rezidențiale”

Apartment PS60

Autori: arh. Bogdan Rusu, arh. Andrei Patriche, arh. Anamaria Pircu
Birou de proiectare: VATRAA

Colaboratori:
Constructor: SC Bazalt Construct SRL

Comentariul autorului

INTRODUCERE

Ocupand intregul etaj I al unui bloc din anii '90 situat intr-o zona linistita a Bucurestiului, Apartment PS60 combina trasaturi contrastante precum intuneric si lumina, rece si cald, texturat si fin, sau simplu si banal intr-o compozitie echilibrata, dezvoltata in stransa relatie cu contextul si croita pe personalitatea clientului.

COMPARTIMENTAREA INTERIOARA

Primele idei de design au venit ca o reactie naturala la constrangerile si calitatile identificate in apartamentul vechi. Separarea deja existenta intre zonele de zi si de noapte, situate in parti opuse si la niveluri diferite, a lasat loc unui hol lung, intunecat si ingust, dar cu o atmosfera aparte datorita luminii naturale captata pe capete.

La nivel de compartimentare, s-a propus deschiderea completa a bucatariei catre hol, pentru a largi spatiul de circulatie si a invita lumina naturala sa patrunda in centrul apartamentului. Astfel, bucatariei ii revine un loc special, in inima spatiului de locuit, devenind o reflectie a modului in care clientul prefera sa combine activitatea de gatit cu cea de socializare.

MATERIALE SI FINISAJE

Materialele folosite au rezultat din dorinta de a aduce specificitate proiectului, prin ancorarea acestuia in contextul real din care face parte. Astfel, structura originala pe cadre de beton si peretii de caramida a fost complet decopertata, lasand efectiv materialele structurale ale blocului sa se dezvaluie.

Pentru a pune in valoare caracterul betonului si al caramizii, restul materialelor sunt in mod deliberat contrastante: peretii albi in linii minimaliste creaza un fundal neutru pentru evidentierea structurii originale, in timp ce pardoseala din lemn natural readuce caldura in intreaga compozitie.

MOBILIER UNICAT

Realizate de mesteri locali dupa un design VATRAA, o serie de obiecte de mobilier din lemn masiv completeaza proiectul la scara de detaliu. Acestea devin uneori elementul principal al spatiului atunci cand sunt percepute pe un fundal minimalist, in timp ce alte ori aduc tensiune in design, atunci cand se confrunta cu personalitatea puternica a betonului.

Mobilierul utilizeaza linii simple, care stau in contrast cu textura naturala a lemnului. La o privire mai atenta, piesele sunt detaliate cu grija, testand posibilitatile tehnice ale materialului, pe de o parte, si evidentiindu-i imperfectiunile, pe de alta.

CORPURI DE ILUMINAT UNICAT

Din pricina sensibilitatii clientului la lumina directa, iluminatul interior consta in linii LED simple, ascunse in spatele finisajelor. Exceptie fac o serie de lampi unice, mestesugarite din piele naturala si lemn, care au fost concepute sa aduca personalitate spatiului prin detalii subtile, realizate cu materiale calde si expresive.

CONCLUZIE

Apartment PS60 este definit printr-un joc de contraste atent controlate precum rece si cald, texturat si fin, simplu si detaliat, care evidentiaza calitatile unor materiale expresive precum betonul, caramida, lemnul sau pielea. Aceasta strategie este utizata de la scara mare pana la detaliu, de la finisaje pana la piesele de mobilier, oferind vizitatorului o experienta constanta de descoperire. Printr-o ierarhie a materialelor atent controlata, atentia iti este mereu concentrata pe un element dominant. Cu fiecare pas, centrul atentiei se schimba treptat, lasand locul altor obiecte sa intre in scena pentru a-si etala calitatile.

Comentariul juriului

Proiectul a fost apreciat pentru iscusința cu care a fost tratat contextul pre-existent amenajării și pentru sensibilitatea de care autorii au dat dovadă în transformarea spațiilor. Acordând atenție întregului spațiu, de la scară largă, și până la nivel de detaliu - prin proiectarea inclusiv a mobilierului - soluția devine coerentă, atemporală. Diferitele texturi, culori și materiale sunt armonios echilibrate și puse în valoare printr-un poetic control al luminii, fie ea naturală sau artificială.