ro | en
Forme atemporale

Forme atemporale

Autori: arh. Cristina Caradim, arh. Radu Caradim, arh. Andreea Istrate, arh. Irina Pandele, arh. Emanuel Budăieș-Tânăru
Birou de proiectare: Studio 2.1

Colaboratori:
Constructor: CorpConstruct
Foto: Andrei Tudoran

Comentariul autorului

Proiectul constă într-un apartament tip duplex, desfășurat pe două niveluri, inundat de lumină naturală datorită deschiderii pe trei laturi. Arhitectura interioară propusă are caracter atemporal, iar paleta de materiale și texturi este predominata de elemente naturale, culori neutre, linii moderne, dar și accente retro.
Intervenția a avut loc și la nivelul compartimentării interioare, astfel am reorganizat spațiul inițial ce consta în trei dormitoare foarte mici, deoarece beneficiarii își doreau un dormitor matrimonial intim, mai generos, cu dressing și baie proprie. Am propus desființarea unor pereți și am transformat din două dormitoare și o baie, într-un dormitor matrimonial cu dressing walk-în și baie cu lumină naturală prin golul perforat către living.
Am putea spune că principala caracteristică a designului propus este caracterul extrovertit, căci pe lângă zona de zi complet deschisă, separată vizual doar prin volume funcționale, și spațiile de la etaj comunică armonios cu restul locuintei prin golul de peste living. Materialele alese sunt în general de culori neutre (griuri, alb, negru, accente albastre care duc cu gândul la vacanță) și texturi naturale (lemn, beton).
Din punct de vedere funcțional, la primul nivel avem livingul, unde canapeaua insulară, cu dublă orientare realizată după schițele noastre, delimitează două zone cu specific diferit. Tot în zona aceasta am creat un colț cu o ambianța serenă, dedicat cititului, cu o bibliotecă și un șemineu cu bioethanol, dar și un scaun suspendat cu orientare multiplă. În partea opusă avem zona dedicată preparării și servirii mesei, dar și socializării – poate cel mai utilizat spațiu al casei. Delimitat vizual doar de un volum funcțional cu spații de depozitare și insula-bar, și aici regăsim spiritul extrovert – culminând cu masa generoasă realizată din lemn de stejar.
În spațiul destinat scării, elementul ce leagă pe vertical cele două nivele, respectiv zona de zi și zona de noapte, fiind și prima imagine care te întâmpină când intri în locuință, regăsim un măslin în vârstă de 18 ani, pe care putem să îl catalogăm chiar ca un “axis mundi” al casei.
În ceea ce privește zona de noapte de la etaj, aici regăsim două dorimitoare și două băi. Dormitorul matrimonial continuă în aceași notă liniile de design și beneficiază de intimitate prin poziționarea sa în raport cu restul casei, dar prin prisma faptului că include un dressing de tip walk-in și o baie proprie cu cadă freestanding, și lumina naturală.