ro | en
Apartament A&A
Nominalizare

Apartament A&A

Autori: Bogdan Ciocodeică

Colaboratori: Bogdan Ciocodeică, Attila Kim, Alexandru Szuz - Pop, Alexandra Popa, Ana Porim

Comentariul autorului

Nou apărutele ansambluri rezidențiale, din orașele mari din România, cu o tipologie de locuire alternativă, sunt dovada evoluției pozitive a pieței imobiliare în urma unor cereri specifice de locuire urbană. Densitatea zonelor centrale este în creștere, iar clienții sunt în căutarea unui mod de viață mai diversificat și mai intim, care nu se concentrează doar în jurul nevoilor individuale ci caută să construiască și o comunitate.
Un astfel de exemplu este ce-a de-a doua dezvoltare imobiliară a celor de la Urban Spaces, ce urmează succesului realizării primei micro comunități urbane contemporane, un proiect revoluționar pentru București, acum aproape 10 ani. Acest al doilea proiect este compus dintr-o serie de apartamente ce se întind pe unul, două sau 3 niveluri, fiecare cu o schemă funcțională distinctă, oferind locuitorilor o mai mare flexibilitate.
Proiectul apartamentului AA a început cu o regândire planimetrică, lucru posibil datorită schemei structurale și de instalații flexibile. Astfel, reorganizând compartimentarea inițială, a luat naștere un apartament dezvoltat pe două niveluri, cu două dormitoare și zonă de zi, care are o legătură directă cu grădina. Punctul de plecare a proiectului de arhitectură interioară fost dat de plăcile de beton, care au devenit cadrul ce cuprinde elementele verticale.
Tavanul de beton aparent a fost păstrat în întreg apartamentul pentru o imagine de tip soft - loft. În zona de zi, aflată la parterul apartamentului, a fost creată o atmosferă mai industrială, unde în dialog cu tavanul de beton aparent vopsit în negru, pardoseala este realizată din micro-ciment. Piesele de mobilier vechi și noi formează un colaj împreună cu colecția de artă contemporană expusă. În spiritul acestei imagini de tip galerie, bucătăria este un obiect sculptural, realizat din plăci ceramice clasice albe de 15 x 15 cm. Prin utilizarea pieselor de design iconice și a finisajelor clasice, interiorul are un caracter atemporal.
Legătura între zona de zi și zona de noapte, se face printr-o scară interioară, care păstrează finisajul de micro-ciment pe primele trepte. Aliniat cu balustrada plină de lemn, formând un volum comun cu aceasta, se schimbă finisajul treptelor tot în lemn, prevestind intimitatea zonei private a apartamentului. La etaj se află dormitorul matrimonial și dormitorul copilului foarte tânăr, ambele amenajate ca o prelungire a zonei de zi, păstrând tavanul de beton aparent, echilibrat de draperii folosite atât pentru controlul luminii, cât și pentru compartimentare.

Comentariul juriului

Acest proiect a fost un exemplu perfect al modului în care un mobilier de la mijlocul secolului poate îmbunătăți un proiect de amenajare a unui spațiu rezidențial. Unul dintre cele mai apreciate aspecte ale acestui spațiu deschis este creativitatea de care autorul a dat dovadă în alegerea culorilor și în conformarea planulului general al camerelor. Spațiile sunt funcționale și fără compromisuri, iar faptul că arhitectul a proiectat, de asemenea, unele dintre obiectele folosite în amenajare, contribuie la coerența spațiilor și constituie premisele unui interior memorabil.