ro | en
Infuzie industrială

Infuzie industrială

Autori: arh. Raluca Dofin
Birou de proiectare: Dofinteriors

Colaboratori: arh. Radu Dofin

Comentariul autorului

Poziția privilegiată prin situarea la ultimul nivel al unui bloc din zona Pieței Unirii a penthouseului, conferă senzația de plutire peste oraș.
Acesta este împărțit în zona de zi care cuprinde holul de intrare, baia oaspeților, living-ul, dining-ul și bucătăria și zona de noapte formată din 3 dormitoare fiecare cu baie proprie.
Conceptul a plecat de la dorința beneficiarilor de a locui într-un spațiu inspirat de stilul industrial astfel că elementele specifice acestui stil s-au cerut a fi integrate în amenajare: înălțimea mare, ferestre ample, utilizarea unei palete cromatice în care să predomine negrul și alegerea materialelor naturale și oneste precum: lemnul, metalul, cărămidă sau betonul cofrat.
Faptul că beneficiarii au antamat echipa Dofinteriors din faza în care încă se contura proiectul de arhitectură a însemnat foarte mult pentru a putea îndeplini dorința acestora asupra spațiului în care doreau să locuiască.
Prima perspectiva către spațiu se deschide de la intrare către o curte interioară care a fost inserată că element central în jurul căreia gravitează toate celelalte funcțiuni.
Pe lângă factorul estetic și emoțional neașteptat pe care îl are această curte cu plante tropicale, aceasta are și un criteriu funcțional care era necesar pentru a aduce lumina într-un spațiu care altfel ar fi fost întunecat și anost.
Această dorința de aducere a naturii în interiorul spațiului urban de locuit, este o intenție care se regăsește în proiectele echipei Dofinteriors, care mizează pe importanta legăturii omului cu natura.
Lumina naturală joacă un rol important în amenajare pătrunzând generos în spațiu grație curții de lumina, a suprafețelor mari vitrate și a terasei de care se bucură penthouse-ul.
Gama cromatică utilizată, inclusiv în cazul mobilierului, este una neutră care privilegiază nuanțele mate de negru și gri în diferite tonalități echilibrată de textura caldă a lemnului periat și netratat.
Dominanta este dată de accentele industriale puse în evidență prin tușe clare la nivel de compoziție spațială.
La nivelul plafonului este expus betonul aparent, pereții din cărămidă vopsită aduc un plus de textura iar bandă de lumina care unește plafonul de pardoseală creând un plan luminos, separă zona de zi de cea de noapte.
Bucătăria deschisă se orientează către living, accentuând într-o poziție centrală adiacent curții interioare, zona de dining dominată de esență lemnoasă a blatului mesei.
Scaunele devin astfel elementele sculpturale în cadru.
Ușile filomuro ale dormitoarelor susțin unitatea estetică a amenajării fiind camuflate în pereți și vopsite în același ton cu aceștia, peretele devenind astfel o pânză pe care restul elementelor compoziționale sunt puse în valoare.
Baia oaspeților aduce o surpriză vizuală plăcută prin prelungirea unei oglinzi înalte până în luminatorul care permite luminii naturale să invadeze camera oferind un sentiment unic de legătură cu cerul.
Dormitoarele aduc un plus de dinamism și teatralitate datorită texturilor și a elementelor de decor alese.
Băile sunt tratate în armonie cu tema majoră, în care lemnul masiv are rolul principal regăsindu-se în volumul lavoarelor, restul finisajelor abordând tente neutre din familia griurilor închise și mate.
Rezultatul amenajării este expresiv și transmite vitalitate, autenticitate și prospețime într-un cadru urban care reușește să producă tranziția dintre oraș și acasă încă de la prima perspectiva.