en | ro

Weavers Tower - Cluj-Napoc

Cluj-napoca, jud. Cluj, România
Authors: arch. Liviu-Vlad MORARU, arch. Elena ȘTEFĂNESCU MARCU, Andrei ȘTEFĂNESCU, st.arch. Marius MANEA / studio ae (atelier sea s.r.l.)

Authors’ Comment

For more than five centuries, the Tower is a part of the people’s lives and identity, and evolved together with the city. The medieval base reminds us of the massive buildings, frontiers, and defense. The neoclassical stage from the XIX-th century is associated with the firemen’s look-out point. The appearance changes over time: from defence tower, to The Weavers Tower, The Firemen’s Tower, and now it has the chance to once again become the representative tower of Cluj.
The project proposes to capitalize the Tower’s potential of becoming a landmark of neighbourhood and of the city. This goal is achieved by taking the following actions:
The restauration of the historical part of the building, and by removing the elements which interfere.
The construction of a transparent cube, detached from the existing building, creating the illusion of levitation, amplifies the height, and offers a panoramic perspective of the city. The netting of the cube is a reference to the past of the Tower.
Amplification of the public space. On an ampler urban scale, the neighbourhood and the tower are synchronized to the rhythm and to the urban paths by restricting vehicle access to the Tipografiei and D. Ferenc streets. A new urban space is configured, which grows horizontally as well as vertically by integrating the panoramic tower.



Related projects: