ro | en

Paloma

București, România
Authors: arch. Liviu ZĂGAN, Costin BEEKMAN, arch. Alexandra NICOLAU / CUMULUS ARCHITECTURE
Collaborators: Foto: Andrei Mărgulescu

Authors’ Comment

The volume of the building stems from multiple constraints of the context in conjunction with the efficiency of the interior space and the desire to create a landmark in the area.
The extreme conditions of the context have influenced us in pushing the structure and the evacuation paths to the outside, making the most of the land. To accentuate the height of the building, we chose to hide its real dimensions by dividing the facade into modules, giving it a "honeycomb" rhythm that transforms the tangle into a dynamic, continuous mesh without witnesses of every level. The resulting cells give both shade and intimacy.
With its outer staircase, the façade becomes a living space, a continuous view, culminating in the "unpacking" of the path and the truncated views of the city: the fully open terrace, which allows the puzzle to be completed at a time, a full panorama.



Related projects: