ro | en
Fortul 13 Jilava. Muzeu și centru de cercetare a represiunii politice

Fortul 13 Jilava. Muzeu și centru de cercetare a represiunii politice

Autori: Daria Vîlsan

Îndrumător: conf. dr. arh. Andra Panait

Comentariul autorului

Proiectul propus constă într-o conversie și extensie a actualului Fort 13 Jilava, având drept scop principal păstrarea caracterului și a integrității acestuia în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din anul 1989, momentul în care dictatura comunistă a fost înlăturată. Proiectul prezintă un studiu al contextului și a construcției existente de la macro la micro, studiu ce va prezenta baza, dar și elementele definitorii ale abordărilor ce au dus către soluția finală de intervenție asupra existentului, dar și a propunerii.

Am ales acest subiect delicat pentru proiectul de diplomă în urma excursiilor pe care le-a realizat în diverse obiective cu interes ridicat pentru patrimoniul cultural național. De ce Fortul 13 Jilava? Pentru că reprezintă un loc cu valoare psihologică, dar și un precursor de memorie pentru victimele represiunii politice din penitenciarele și lagărele de muncă comuniste pe care a avut ocazia de a le întâlnii în acest spațiu plin de emoție. Spațiu ce continuă să reprezinte un loc al eliberării sufletului, gândurilor și memoriei celor care au fost închiși aici.

Conturarea proiectului a inceput prin indentificarea in primul rand a elementelor ce necesitau o interventie pentru o buna functionare a muzeului si a centrului de cercetare propus. Un exemplu este accesul fortului ce se afla in interiorul actualului ansamblu al Penitenciarului Jilava si care fara organizarea unor tururi organizate si ghidate nu poate fi posibil. Identificarea elementelor specifice a constinuat cu cele ce definesc organizarea interioara si exterioara a existentului, a definii arhitecturale si compozitionale a cadrului exterior in care acesta este creat.

Proiectul propus se va desfașura în afara zonei construite existente, prin urmărirea și alipirea de galeriile subterane ale Fortului, formând o construcție unitară cu cea existentă, la nivelul memoriei, prin realizarea unui traseul curatoriar al expoziției permanente în zona construită existentă cât și la nivel funcțional prin realizarea unei zone a cunoașterii și a învățării despre represiunea politică în noua construcție propusă.

Proiectul este unul complex, ce se bazează pe integrarea sa în contextul existent dar și pe respectarea și reinterpretarea evenimentelor și stărilor emoționale pe care le-am aflat, trăit și experimentat în cadrul vizitelor la Fortul 13 Jilava. Ceea ce i-a atras atenția autoarei la nivelul interiorului dar și a exteriorului au fost spațiile care treceau brusc de la unele largi, în care te simțeai expus, la unele spații ce dădeau senzația de încorsetare, dar și trecerea lină de la întuneric la lumină, în special umbrele și jocurile acestora în interiorul spațiilor. Fapte ce au stat la baza demersului și realizării proiectului.



2020
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: