ro | en
Centru de vizitare și cercetare Paleontologică – Țara Hațegului

Centru de vizitare și cercetare Paleontologică – Țara Hațegului

Autori: Mădălin Mihai Mitrică

Îndrumător: prof.dr.arh. Dan Corneliu Șerban

Comentariul autorului

Tema proiectului de diplomă este centrată în jurul intenției de a evidenția potențialul turistic al Geoparcului Dinozaurilor din Țara Hațegului, fiind singurul geoparc din România integrat în rețeaua globală de geoparcuri ale UNESCO. Importanța acestui geoparc este recunoscută pe plan internațional, datorită fosilelor de dinozauri pitici. Dealul Orlea este situat lângă intrarea principal în geomuzeu, beneficiind de prezența unui turn Donjon. Proiectul propune crearea unui obiect de reper care să funcționeze și să activeze geoparcul pe tot parcursul anului. Poziționarea pe versant este influențată de vizibilitatea către geoparc, creând astfel o conexiune între centrul de vizitare și cercetare propus și siturile fosilifere din geoparc.

Construirea pe un deal format din roci metamorfice ridică problema excavării pietrei, evitarea unor astfel de săpături este primul element care modelează soluția arhitecturală, influențând prelungirea suprafeței necesare generate de programul muzeu și zona de cercetare. Obiectele arhitectonice introduse creează relații cu caracteristicile topografice ale sitului, respectând în același tip raportul și registrele casei tradiționale de piatră din Țara Hațegului. Conceptul de pelerinaj spre cetate și ideea fortificației sunt elemente care modifică volumul rezultat.

O modalitate durabilă de a integra propunere în specificul local este împrumutarea principiilor din regionalismul critic, utilizând tehnica Wa Pan, constând în finisarea zidurilor exterioare prin reutilizarea materialelor de construcție recuperate, amplificând încă o dată ideea fortificației. Soluția arhitecturală devine un obiect care poate fi experimentat prin spațiul expozițional sau prin parcurgerea întregii anvelopante, devenind o cale tip promenadă care se raportează la spațiul interior prin suprafețe vitrate care se deschid spre curțile interioare introverte. Zona expozițională este conectată la centrul de învățare dedicat pentru voluntari, specialiști, cât și turiști.

Unitatea de cercetare este integrată într-o clădire separată, conectată la centrul de vizitare doar printr-un nod de circulație subteran. Soluția arhitecturală este definită prin raportul de goluri dintre zona de recepție și unitatea de cercetare, care par detașate vizual de ansamblu. Zona muzeului poate fi percepută ca o cetate acoperită de o panglică circulabilă, care fragmentează traseul abrupt și îl transformă într-un spațiu de promenadă de pe care se poate privi către geoparc.



2020
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: