ro | en
Centru cultural arheologic în Peninsula Constanța

Centru cultural arheologic în Peninsula Constanța

Autori: Cristina Ginara

Îndrumător: prof.dr.arh. Dan Marin
Îndrumător structuri: ing. Ștefania Spânu

Comentariul autorului

Orașul-port pluristratificat Constanța se suprapune peste una dintre cele mai vechi așezări de pe teritoriul țării, cetatea Tomis. Astăzi, peninsula Constanța este suport pentru o întreagă “constelație” de situri arheologice, o rețea tridimensională de vestigii antice – unele vizibile, altele ascunse încă în straturile subterane. Un nod important al acestei rețele laxe îl constituite momentan Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Piața Ovidiu, împreună cu Edificiul Roman cu Mozaic. Miza proiectului este de a întări în continuare rețeaua prin conturarea unui alt punct focal – un centru cultural arheologic în relație cu Parcul Arheologic Constanța, ce ar avea ca scop crearea unor spații auxiliare necesare pentru expoziții, conferințe și învățare.
Situl ales pentru intervenție se află pe taluzul sudic, între parc și port, în apropierea urmelor unui turn de apărare antic. Proiectul urmărește crearea unor spații interioare și exterioare prin terasarea taluzului, racordând totodată cele trei elemente structurante majore - Parcul Arheologic, portul, vestigiile fortificației antice.
Astfel, terasa intermediară rezultă din continuarea unui traseu pietonal care pornește din Piața Ovidiu, continuă pe buza superioară a taluzului, coboară în subteran pe sub strada care taie taluzul pe direcție diagonală, devine tangent al turnului de apărare și apoi se extinde, transformându-se în spațiu public. De la nivelul acestei terase, o serie de trepte pot duce către terasa inferioară, care se continuă printr-o pasarelă pietonală către port. O altă serie de trepte pot în schimb să conducă către terasa superioară, aliniată cotei și direcției dictate de Parcul Arheologic. Corpul de acces dinspre strada superioară este poziționat în așa fel încât perspectiva către portul industrial să rămână neobturată.
La nivelul teraselor, o serie de luminatoare permit luminii zenitale să perforeze fiecare din cele trei volume parțial ascunse în taluz. În interior – spații pentru expoziții temporare sau permanente, săli de conferințe, săli de curs sau ateliere practice, bibliotecă, mediatecă, spații pentru experimentare VR, librărie, cafenea.



2020
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: