Comentariul autorului
Situl fostului Abator Municipal este situat în partea central-sudică a Timișoarei, având o suprafață generoasă, cu o bună conectivitate la rețeaua stradală. În momentul actual, din numărul total de clădiri care deserveau aceasta funcțiune, s-au mai păstrat o parte, cele care au și cea mai mare valoare arhitecturală și urbanistică în cadrul țesutului urban. Dorind să formeze un nou pol atractor pentru mediului universitar, dat fiind apropierea de funcțiunile de învățământ, propunerea v-a coagula o serie de funcțiuni publice de loisire, studiu și culturale.
Viitoarele inserții vor țină cont de partea istorică, printr-o relație armonioasă, formând un ansamblu unitar, volumetric și prin limbajului folosit. Axului de compoziție simetric al ansamblului inițial, accentul vertical al corpului central cu turn, este imaginea cea mai reprezentativă pentru ansamblu. Corpurile de clădire monumente istorice formează un preambul, fiind tratate ca un aparat de intrare pentru noul complex. Linearitatea formată de cele două hale conectate de clădirea cu turn este penetrată în dreptul porticelor de legătură dintre corpuri, restul ansamblului fiind astfel descoperit treptat.
Pentru a se valorifica la maxim potențialul acestui sit, datorită poziției privilegiate, prin abordarea unor funcțiuni cu caracter public, educaționale, sau culturale, noul centru v-a răspunde nevoii comunității, aducând un suflu nou în viața locuitorilor. Ansamblul format se adresează în primul rând mediului universitar, aducând la un loc o serie de funcțiuni care răspund cerințelor actuale, fiind un sistem deschis spre comunitate. Funcțiunile sunt segregate în corpuri independente. Funcțiuni dedicate mediului universitar: săli de curs, bibliotecă, cămine, zona administrativă, cât ăi funcțiuni adresate utilizatorilor externi : corpul multifuncțional, corpul de fitness, restaurantul, spațiul expozițional, spațiu comercial. Piața centrală devine un spațiu public polarizator.
Conceptul pornește de la ideea cutiilor inserate într-o bară și a intenției de creare a intimității prin închiderea spre exterior, suprafețele vitrate fiind orientate spre curțile interioare. Corpul de studiu este alcătuit din structură metalică, de cadre, și anvelopantă de cărămidă, iar în zona circulațiilor și a curților de lumină se adaugă în fața sticlei un strat perforat din cărămizi cu rol de filtru. De asemenea aceste spații adăpostesc jardiniere cu vegetație abundentă, zona circulațiilor devenind una animată și primitoare.