Comentariul autorului
Proiectul urmărește recuperarea ansamblului nobiliar Nikolics din satul Rudna, județul Timiș, prin refuncționalizarea și transformarea sa într-un Agri-Park, ținând cont de consumul de resurse, utilitatea investițiilor și felul în care acestea răspund în fața schimbărilor climatice. Acesta presupune implementarea unei ferme organice bazată pe sisteme regenerative, ce oferă o alternativă la produsele de consum și se dezvoltă în jurul a 3 componente: ospitalitate, agricultură și educație.
Ansamblul Nikolics este unul dintre punctele nodale importante aflate de-a lungul traseului cultural propus în Lunca Timișului. Confiscat în perioada socialistă și naționalizat, domeniul Nikolics devine garnizoană, iar ulterior sediu CAP. Evenimentele secolului XX au deposedat clădirile de fast și comunitățile de memorie, cele 3 clădiri ajungând într-un stadiu avansat de degradare. Clădirile existente pe sit -conacul, moara și magazia- sunt astfel dotate cu noi „mecanisme” ce le va permite acestora să își recapete utilitatea, asigurându-le continuitatea în timp. Prin lucrările de conservare se urmărește punerea în valoare și asigurarea supraviețuirii caracteristicilor și valorilor originale ale clădirilor, pe când intervențiile de reconstrucție au ca scop redarea integrității formale, iar intervențiile moderne aducerea acestora în contemporaneitate. Conacul, piesa centrală a întregului ansamblu, a primit o atenție deosebită în procesul de refuncționalizare. Planul parter lucrează cu peisajul permițând aleii principale a parcului să treacă prin interiorul clădirii, jonglând subtil cu limita interior-exterior în așa fel încât plimbarea prin casă să fie percepută ca parte din parcursul de explorare al parcului. Interiorul auster și lipsit de bogăția ornamentelor specifice unei astfel de clădiri, trimite cu gândul la etapele prin care clădirea a trecut, lăsându-le vizibile. Reconstrucția ar fi însemnat o negare a istoriei ultimului secol ce a presupus dispariția nobilimii, distrugerile din perioada comunistă, dar și fragmentarea proprietății.
Prezența obiectelor sculpturale, a deschiderilor către puncte de perspectivă, modul în care vegetația determină anumite axe vizuale sau formează structuri spațiale, toate invită utilizatorul la un voiaj de explorare și redescoperire a patrimoniului natural și construit, creând împreună cu arhitectura o simțire a locului.