ro | en
Dincolo de ruină. Conversia fostului depozit de tutun din Isaccea
  • Premiul secțiunii „Cercetare prin arhitectură / diplome de arhitectură”

Dincolo de ruină. Conversia fostului depozit de tutun din Isaccea

Autori: Cristian Andrei Bădescu

Îndrumători:
conf. dr. arh. Ștefan Simion
lect. dr. ing. Mădălin Coman

Comentariul autorului

Primul contact cu ruina fostului depozit de fermentare a tutunului din Isaccea a avut loc neașteptat, ca urmare a unei explorări pe bicicletă a Dobrogei de Nord. Corpul principal încă domină silueta cvasi-rurală a orașului, fiind unul dintre cele mai vechi și valoroase exemple ale acestui program de arhitectură rămas în țară. Construit în 1882, acesta a funcționat încontinuu până la sfârșitul anilor 90, fiind ulterior delapidat și ruinat în urma unui incendiu din 2009.O miză principală a propunerii a fost cea a reconectării sitului și a carcasei rămase cu țesutul orașului. Piața, pontonul și noua axă de acces către depozit au rolul de a crea un nou spațiu public al Isaccei, un oraș în care astfel de dotări sunt aproape inexistente. În ceea ce privește programul propus, depozitul și clădirea alăturată sunt prevăzute spre a fi convertite în sală multifuncțională, respectiv restaurant, ambele funcțiuni fiind determinate de lipsurile funcționale ale orașului. Ele sunt completate de cea a complexului turistic, ce conlucrează cu o nouă livadă, un necesar contrapunct natural. Spina cu portic reprezintă un gest simplu ce ierarhizează un situl destructurat, introducând un dialog între cele 2 ruine și o delimitare clară a zonelor publice (restaurantul și sala multifuncțională) de pensiunea agroturistică. Pensiunea în sine este un element orizontal în peisaj iar sala de mese și zona de producție se pierd prin transparență în ritmul ortogonal al livezii. Sala multifuncțională reprezintă o nouă inimă a depozitului, materialul ales (lemn) făcând apel la structura originală interioară. Aceasta atinge pereții ruinei doar la parter, detașarea eliberând complet pereții depozitului, oferind astfel experiența unor spații intermediare, la limita dintre interior și exterior.

Comentariul juriului

DINCOLO DE RUINĂ. CONVERSIA FOSTULUI DEPOZIT DE TUTUN ISACCEA, TULCEA este un proiect de recuperare și integrare în circuitul public al orașului Isaccea prin reabilitarea ruinei fabricii de tutun din titlu. Aceasta, o construcție de sfârșit de secol XIX, făcând parte dintr-un lanț de astfel de investiții de pe tot cuprinsul României, pune în evidență progresele industrial-economice ale zonei și ale întregii țări, precum și nivelul de dotare tehnică din epocă. Recuperarea sa este un gest de reverență față de o moștenire patrimonială valoroasă care are un rol important în reabilitarea memoriei locale și naționale.
Conceptul proiectului este acela de a conserva ruina în stadiul prezent, adăugându-i o serie de alte construcții subsumate volumetric și expresiv acesteia și transformând-o astfel în centru polarizator al orașului. Dezvoltarea propusă, care conține numeroase dotări publice: complex turistic, alimentație publică, sală multimedia, livadă etc, impune prin compoziția sa o nouă axă publică a orașului. Foarte bine documentat și susținut, proiectul se califică pentru premiul secțiunii.



2020
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: