Comentariul autorului
Odată cu creșterea exponențială a domeniilor tehnologice, precum inteligența artificială și a companiilor tehnologice, problema implicării publicului ca factor decisiv în dezvoltarea unor asemenea tehnologii devine urgentă. Proiectul propus creează o interfață între public și entitățile inovatoare, punând baza unei tehnologii open-source, democratizată. Situl industrial Battersea, localizat în sud-vestul Londrei, oferă oportunitatea continuității cronologice, îmbinând caracterul erei industriale, materializate prin reabilitarea centralei Battersea, cu cel al erei informaționale, toate acestea în cadrul unei capitale Europene a tehnologiei.
Propunerea imaginează un hub tehnologic ce găzduiește inovații recente în domeniul tehnologiei informației, inteligență artificială, media digitală și tehnologiilor industriale, lucrând cu publicul la îmbunătățirea ideilor, produselor și politicilor ce guvernează ecosistemul digital. Așadar, hub-ul are o funcțiune politică, împuternicind publicul să decidă cum va arăta ziua de mâine.
Paradoxal, hub-ul centralizat fizic încearcă să devină un simbol al pieței decentralizate, libere și auto-reglatoare și face asta prin îmbinarea cu elementul public și dependența de contribuțiile acestuia în accelerarea dezvoltării ideilor. Interiorul fostei centrale electrice Battersea are un caracter simbolic. Auditorium-ul suspendat este un simbol al intangibilității tehnologiilor avansate și totuși este deschis publicului, expunând cele mai recente iterații ale inteligenței artificiale și alte descoperiri.
Cerințele programatice ale inserției sunt contextualizate prin hibridizarea arhetipurilor de bază (bloc turn, bară longitudinală, bloc cu incintă) și navigabilitate spațială, emulată prin simulări digitale de rețele de deviații optime inspirate de studiile lui Otto Frei și simulări cu agenți Quelea, ce imită mișcarea grupurilor mari de oameni prin spațiu.
Fiecare dintre cele patru corpuri majore ale clădirii găzduiesc câte un atrium, ce marcheaza zonele de expunere și feedback de la parter, workshop-uri și alte forme de interacțiune dintre public și entitățile inovatoare de la etajele superioare, precum startup-urile de la primele două etaje și companiile dezvoltate de la etajele de deasupra. În timp ce etajul 1 se concentrează pe interacțiune și accesibilitate la facilități necesare activităților de promovare a companiilor, etajul 2 ia in calcul posibilitatea de scalare organică a startup-urilor și de negociere a spațiilor închiriate în funcție de fluctuația numărului de angajați, urmând ca odată ce ating o dimensiune considerabilă să aibă acces la un etaj propriu.
Așadar, programul evoluează vertical, urmând parcursul unei companii în creștere și încurajând interacțiunile informale dintre startup-uri, companii mari, investitori, studenți și publicul larg.