ro | en
Regenerarea fabricii Textila

Regenerarea fabricii Textila

Autori: Alexandra Stan

Îndrumător: arh. dr. Bogdan Demetrescu

Comentariul autorului

Fabrica Textila Lugoj a fost deschisă în anul 1907 de Wilhem Auspitz din Triest. Aceasta s-a dezvoltat în paralel cu colonia muncitorească stabilită vis-a-vis de terenul fabricii, colonie care încă de la încetput a cuprins numeroase funcțiuni conexe precum cantină, creșă, spălătorie. Fabrica a cunoscut etape multiple de dezvoltare, în perioada comunistă având nu mai puțin de 5000 de angajați, devenind astfel un reper pentru economia dar și pentru comunitatea și cultura orașului - fabrica deținea un spațiu expozițional și organiza numeroase evenimente culturale. După anii 1990, odată cu fenomenul de dezindustrializare și privatizare, fabrica a început să fie tot mai puțin rentabilă pentru ca la începutul anilor 2000 să fie închisă și să intre într-un proces tot mai accentuat de degradare.
Regenerarea sitului industrial pleacă de la dorința de a elabora o strategie RESPONSABILĂ față de comunitate, context și față de mediul natural. Astfel, strategia este bazată pe 5 componente : componenta economică, socială, educațională, culturală și ecologică.Strategia se materializează prin funcțiunile și noile spații propuse. Una din funcțiuni este un centru logistic de colectare și ambalare a fructelor și legume, care are rolul de a relansa situl din punct de vedere economic. Aceasă funcțiune este în strânsă legătură cu piața de legume și fructe propusă și halele dedicate argiculturii experimentale.De asemenea se propune o sală de workshopuri pentru comunitate, un Muzeu al fabricii Textila și un spațiu multifuncțional ce poate adăposti evenimente culturale de dimensiuni mari precum concerte, expoziții, showuri. Amenajarea peisageră propusă este împrățită în 5 grădini : Grădina trecutului -o grădină tip Industrial Nature, populată cu plante pe cale de dispariție din România; Pădurea Mlăștinoasă -o plantație de salcâmi și sălcii, ce acționează ca un buffer între sit și calea ferată din spatele acestuia; Grădina productivă - zonă cu grădini ce pot fi închiriate de persoanele care nu beneficiază de o grădină proprie; Grădina cu plante textile - ce amintește de funcțiunea care a generat apariția acestui loc; Grădina Parc - spațiu public exterior, adresat comunității.
Astfel, proiectul urmărește reinventarea patrimoniului industrial al fabricii Textila din Lugoj,într-o manieră sustenabilă, care să răspundă cerințelor prezentului, care este pregătită oricând pentru schimbările aduse de viitor și care povestește despre trecutul său.



2020
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: