ro | en
Revitalizare urbană – Calea Moșilor

Revitalizare urbană – Calea Moșilor

Autori: Dinu Marian Alexandru

Îndrumător: Marian Moiceanu

Comentariul autorului

Revitalizare Urbana - Calea Mosilor
„Noi dăm formă clădirilor noastre și apoi ele ne modelează pe noi.” Winston Churchill
Calea Moşilor, una dintre cele mai vechi artere Bucureştene, cunoscută cândva şi ca Podul Târgului de Afară, a fost prima starda pavata si una dintre cele mai lungi a Bucurestiului, o artera comerciala in jurul careia orasul de astazi s-a dezvoltat.
Peste timp această stradă şi-a păstrat aspectul comercial, printre case frumoase de locuit aflându-se magazine şi ateliere ce luaseră locul fostelor hanuri, cârciumi şi prăvălii.
Aceasta zona se afla in apropierea Centrului Istoric al Bucurestiului si desi reprezinta o extensie a acestuia, se afla intr-o continua degradare. Amplasamentul central, legatura cu axa Nord-Sud ce traverseaza orasul si istoria pe care o are aceasta strada confera sitului un potential foarte ridicat de dezvoltare atat local cat si la nivelul intregului oras.
Proiectul urmărește să abordeze, în contextul schimbărilor urbane, sociale, economice, tehnologice, următoarea problema: nevoia de revitalizare urbană a unei zone istorice în stare avansată de degradare.
Tintele acestui proiect sunt orientate spre descoperirea, analizarea si intelegerea mecanismelor sociale, economice, politice sau culturale care pot genera un raspuns architectural prin raportarea la un sit istoric. Revitalizarea urbana pe Mosilor urmareste principiile proiectului “Quartier Vauban” Freiburg-Germany, avand ca prim aspect important trasformarea strazilor auto in alei pietonale. Aceasta masura de trasformarea a Caii Mosilor intr-una pietonala este sustinuta si de programele de dezvoltare urbana a Bucurestiului pe urmatorii 10-20 ani (PIDU Bucuresti si PMUD Bucuresti).
Ideile secundare ale proiectului sunt: pastrarea liniei de tramvai, crearea unui element de legatura prin crearea de noi spatii verzi pe tot parcursul starzii, gasirea unor puncte de parcaje auto strategic amplastae si bine conectate cu aleile pietonale si pistele pentru biciclete, facand astfel ca nici o distanta de la masina la locuinta sa nu fie mai lunga de 8 minute.
Astfel, am indetificat pe parcursul strazii trei zone importante de interventie, urmand ca pe unul dintre acestea sa pot crea un exemplu de buna practica in dezvoltarea ulterioara a intregii artere. Zona de interventie aflata la intersectia strazii Calea Mosilor cu strada Sfintilor prezinta doua terenuri neconstruite, o cladire veche intr-o stare avansata de degradare cu valoare istorica dar nu de monument, si o biserica, aceasta din urma fiind clasata ca monument istoric (Biserica cu Sfinti).
Avand in vedere caracterul strazii si functiunea (anterioara) de han pe care constructia existenta a avut-o, am ales ca functiunea principala sa fie tot de locuire cu parter comercial. Desi constructia existenta nu face parte din lista monumentelor istorice, am ales sa-i reconditionez fatada iar plecand de la aceasta sa fac o extindere intr-o maniera contemporana a acestui tip de locuire.
Am ales ca tipul de locuire sa fie acela de aparthotel, astfel avand in zona parterului un spatiu de receptie si alte 2 scari de acces separate. La etajele 1 si 2 am obtinut un numar de 9 apartamente cu suprafete si conformari diferite. Foarte importante pentru proiect sunt spatiile exterioare comune sau private aflate in legatura directa cu strada, sau curtea interioara, ce vor crea in permanenta comunitati noi in interiorul proiectului. / vor lega comunitati noi
Avand in vedere pozitia amplasamentului in zona centrala a strazii/ in mijlocul strazii am ales ca aici sa propun un muzeul al strazii “Caii Mosilor” ce are un concept legat in primul rand de modul in care este parcurs/ parcursul acestuia, o circulatie continua de jur imprejurul unui zid de caramizi ce poarta pe el o serie de ancadramente si elemente decorative preluate din arhitectura cladirilor existente pe aceasta strada.
Circualtia exterioara a zidului prezinta pe parcursul sau si 4 spatii de expunere la niveluri diferite ce pot gazduii expozitii sau activitati legate de istoria Caii Mosilor, avand o zona de informare in parter si saptii tehnice in subsol.
Spatiul public creat ca o piateta intre aceste constructii re-pune in relatie biserica, comertul, locuirea, saptiul verde si tramvaiul.
Voi incheia cu o mica poveste legata de aceste 2 sculpturi. “ Pe Calea Mosilor in dreptul Altarului Bisericii cu Sfinti la rascruce de drum exista o cismea” fapt care m-a facut sa ma gandesc la un mod prin care pot marca aceasta loc si am cerut ajutorul unui sculptor roman pe numele IOAN NEMTOI care m-a ajutat sa gasesc printre lucrarile sale 2 scuplturi numite de el “ADAM si EVA” considerandu-le potrivite cu contextual.



2020
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: