Comentariul autorului
Programul reprezintă o temă ce are în vedere studierea contextului vinăriilor și corelarea lor cu peisajul, estetica arhitecturii contemporane și a tendințelor tehnologice. Anii 2000 arată un progres în domeniul viticol, marcat prin apariția din ce în ce mai nuanțată a turismului oenologic în țara noastră.
Amploarea acestui tip de turism generează noi proiecte la nivel județean, regional, dar și național, atât prin apariția mai multor vinării căt și prin formarea unor trasee numite: Drumul vinului, trasee ce grupează vinăriile dintr-o anumită regiune.
Aceste aspecte se pot regăsi și în cazul regiunii Oltenia, unde punctul de pornire al implementării unui astfel de proiect este Orașul Drăgășani.
Cu toate acestea, Drumul vinului din Drăgășani este în momentul actual insuficient dezvoltat și de aceea, prin implementarea unui astfel de program se dorește continuarea proiectului, astfel încât să se poată realiza un traseu clar pentru turiștii interesați de domeniul viticol.
Ambiția proprietarilor actuali de vinării din zonă este de a promova prestigiul unui bine cunoscut brand și de a transforma curenta facilitate industrială într-un catalizator pentru cultură, turism și cercetare.
În contextul de față, pentru recuperarea acestei tradiții și, prin urmare, dezvoltarea arealului ales, este necesar evidențierea aspectelor prin care programul de vinărie, raportat la tendințele contemporane, își lărgește orizontul de interes, devenind un contribuitor al dezvoltării așezărilor cu tradiție în procesul de vinificație. Cu alte cuvinte, proiectul încearcă să scoată în lumină importanța existenței vinăriilor, pornind de la rolul strict funcțional al acestora și ajungând la posibilitatea generării unor poli de dezvoltare teritorială, culturală si economică a orașelor cu specific viticol, prin valorificarea conceptului de turism oenologic.