ro | en
Rezidență artistică – Casele Nae Petrescu – strada Plantelor Nr. 56-58

Rezidență artistică – Casele Nae Petrescu – strada Plantelor Nr. 56-58

Autori: arh. int. Adrian Gaiță

Îndrumător: Prof. dr. arh. Marius Marcu Lapadat
Drd. arh. Astrid Rottman

Comentariul autorului

Amplasamentul studiat se află în zona centrală a municipiului București, fiind situat pe Strada Plantelor Nr. 56-58. Acesta se află în zona protejată Nr.19 - Traian, fiind clasat ca monument de clasă B.
Intervenția propusă, prin intermediul Strategiei culturale a municipiului București 2016-2026 realizată de Arcub, urmărește revitalizarea și punerea în valoare a elementelor patrimoniului construit, urmărind totodată (re)introducerea acesteia într-un traseu cultural, care va aduce în atenție o zonă de reper pentru București, așa cum este Strada Plantelor; spațiul public și spațiul construit ca act cultural; o mai mare prezență a artiștilor internaționali în București pe perioade scurte de timp 3-6 luni asemănătoare celor puse la dispoziție de Arcub, Creart, ICR, Bucharest Artist in Residence.
Astfel a rezultat această funcțiune cuprinzănd mai multe zone de activități, cum ar fi:
• Spre stradă sunt magazine ce conțin materiale pentru artele plastice, Librărie de artă, Bibliotecă.
• Atelierele pentru restaurea obiectelor de artă din parter sunt deschise către curte pentru ca publicul să vadă procesul de producție, procesul creativ.
• Curtea interioară - reprezintă o curte creativă; nu este un spațiu public; ea se deschide către public doar atunci cănd sunt activități creative; este o curte dedicată artiștilor iar din acest motiv cafeneaua este oferită orașului în partea din față a casei ținănd cont că spațiul este mai generos atăt în parter căt și în subsol, un alt factor îl reprezintă și scuarul din fața casei, el fiind un element urban.
• Cafeneau reprezintă un concept urban, un spațiu modern inspirat din contextul urban preluând elementele caracteristice.
• Un alt element important îl reprezintă și subsolul. Casele fiind înguste și avănd aceste pivnițe s-a decis legarea cele două case pintr-un spațiu comun rezultănd un spațiu cu activități multiple: expozitii termporare sau permanente, workshop-uri, conferințe, etc.
• Atelierele pentru pictură sunt în număr de 3: 2 ateliere pentru 2 persoane și un atelier pentru o persoană. Acesta se afla pe 2 niveluri fiind împărțit în 2 zone: zona de locuit și atelierul de lucru.
Programul de rezidentă artistică propus este conceput pentru a sprijini nevoile specifice ale artiștilor, care doresc să realizeze proiecte independente. Artistul are oportunitatea de a lucra și de-ași expune lucrările în cadrul galeriei, de interacționa și a face schimb de idei cu alți artiști.



2020
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: