ro | en
Integrare prin coprezență – Centru Cultural Câmpulung

Integrare prin coprezență – Centru Cultural Câmpulung

Autori: Iulia-Ioana Petre

Îndrumător: Conf.dr.arh. Dan Dinoiu

Comentariul autorului

Coprezența reprezină prezența simultană a straturilor realizate de-a lungul timpului pe un loc. Am ales tema coprezenței datorită amplasamentului. Acesta se află în Câmpulung (lângă centrul orașului), pe situl fostelor Băi Kretzulescu. Câmpulung a fost un oraș-târg, dezvoltat de-a lungul unei axe centrale. Pe vremuri exista acest traseu de la Grădina publică Merci la Parcul Kretzulescu, care se păstreaza și astăzi, principalele funcțiuni fiind concentrate de-a lungul Bulevadului Pardon (stâlpul de susținere al orașului). Acest parcurs unește trei puncte foarte importante din oraș: grădina publica împreună cu piața, centrul cu toate clădirile publice și zona sitului ales.
Identitatea zonei este data, în principal, de Parcul Kretzulescu, dar și de clădirea veche. Provocarea proiectului este de a reuși integrarea layerelor (elementelor individuale care nu comunică- cladirea veche, râul, parcul, pasarela pietonala) pentru a reactiva acea parte a orașului care are o importantă și o influență considerabilă asupra lui.
Câmpulung este un oraș istoric, dar acesta nu are spații pentru susținerea evenimentelor culturale. Principalele obiective au fost: realizarea unui pol de reactivare culturală, mediere între nou și vechi, completarea orașului cu spații și funcțiuni necesare, promovarea elementelor culturale, dezvoltarea unei strategii turistice, integrarea unui element nou care să reactiveze layerele existente, reconectarea și reîntregirea parcului.
Propunerea lucreaza cu contextul, cu mediul înconjurător și este generată de trei zone importante- parcul, centrul orașului și râul. Proiectul integrează elementele existente și devine un traseu care le conecteză. Pentru că identitatea zonei este menținută de parc, am ales să îl extind, iar proiectul propune realizarea unui centru al parcului, care se formează la intersecția celor trei brațe care urmăresc limitele sitului. Astfel volumul propus este generat de 3 zone: parc, centrul orasului și râul.
Funcțiunile propuse sunt: sală de evenimente, bibliotecă, spații pentru co-working, muzeu, cafenea, spațiu multifuncțional (expoziții, workshopuri, târguri). Toate funcțiuniile sunt conectate prin acoperiș care pornește de la cota pământului și care formează o promenadă.
Volumul urmarește limita parcului, iar spre râu se retrage datorită liniei de tren. De asemenea, noua intervenție nu o obturează pe cea existentă, o pune în valoare și nu concurează cu ea (am propus conversia clădirii vechi în muzeu).
Noua propunere delimitează trei grădini: o grădină urbană, parcul existent și o grădină mai privată spre râu. Acoperișul devine un spațiu public, o extensie a parcului, un traseu de unde poți vedea elementele naturale din jurul sitului. Acest traseu oferă diferite persective spre dealuri, munți, râu, oraș, vechea clădire. Cel mai înalt punct este marcat de un amfiteatru. Prima data este prezentă clădirea veche, iar dupa se poate observa, percepe noul volum gradual.
Prin proiectul meu am vrut să creez un dialog între trecut și prezent, între nou și vechi. Clădirea este configurată în funcție de context, urmărind limitele existente, comunicând cu împrejurimile. Aceasta este în permanență conectată cu exteriorul, dar în același timp cu elementele existente din zonă.



2020
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: