ro | en
Centru de reintegrare socială și adăpost pentru oamenii străzii
Nominalizare

Centru de reintegrare socială și adăpost pentru oamenii străzii

Autori: Tănase Lăcrămioara

Îndrumător: conf. dr. arh. Daniel Comșa

Comentariul autorului

Centru de reintegrare socială și adăpost pentru oamenii străzii.


Asistăm în prezent la un mod dislexic de folosire a cadrului construit al orașului București. Într-o capitală din ce în ce mai dinamică și mai populată, devine mai greu dar cu atât mai necesar să privim îndeaproape mecanismele sociale care pun totul în funcțiune. Numărul locuitorilor crește direct proporțional cu numărul populației vulnerabile, lipsite de locuință sau de vreo altă destinație, și observăm că mecanismul integrării de orice fel este puternic lacunar. Lipsa de interes în a rezolva această problemă duce la lipsa oricărei soluții pentru acești oameni și, în final, la contrastele care se nasc între păturile sociale. Motivația acestei lucrări vine în urma unor îndelungi observații personale și empirice a modului în care trăiesc proscrișii pe străzile și cotloanele orașului. Dacă privim mai atent fenomenul și nu mărim pasul în timp ce ne uităm în altă parte, este imposibil să nu ne cuprindă un sentiment de neputință. Ne dorim să ajutăm și în același timp ne întrebăm revoltați de ce nu a făcut nimeni nimic până acum. Lucrarea de față apare așadar și ca o reacție critică asupra modului în care este tratat de societatea contemporană subiectul oamenilor fără adăpost. În proiectul nostru, creăm un loc în care adăpostul și grădina urbană se constituie într-o casă pentru oamenii străzii.
Conceptul se bazează pe un sistem simplu, o structură flexibilă, cu capacitatea de a adăuga noi caracteristici și de a se schimba în funcție de noi nevoi. Totul se întâmplă în fosta fabric Cehoslovacă, pe care o parazităm cu un grid metalic și cu funcțiuni destinate reabilitării persoanelor fără adăpost. Grila este o hartă de localizare a densităților, fiecare punct reprezentând un mic spațiu pentru adăpost. În viitor, structura poate să își schimbe funcția, deoarece proiectul ar putea fi demontat complet și mutat pe un nou site care necesită acest tip de adăpost. Fiecare container de adăpost poate fi dezasamblat și componentele lui pot fi înlocuite, nu irosite.
Ne dorim să creăm un loc de transit, în care oamenii străzii pot beneficia în primul rând de adăpost, dar și de îngrijire medicală, suport profesional și educație, pe o perioadă determinată, până când se pot integra în societate – astfel se creează o soluție sustenabilă, de lungă durată, care să răspundă în mod real la necesitățile acestor persoane. Casele din lemn, împreună cu activități de consiliere, sunt elemente care vor grăbi la rândul lor procesul de integrare socială, oferind un cadru de sănătate mintală pentru oamenii străzii.

Comentariul juriului

Într-un context destructurat și lipsit de orice valențe de atracție, proiectul are ca obiectiv recuperarea fostei fabrici de confecții Cehoslovaca, în prezent abandonată și crearea în cadrul acesteia și într-o zonă de extindere a sa a unui așezământ social pentru reabilitarea oamenilor străzii. Conceptul proiectului are în vedere etapele de reabilitare a subiecților, astfel că spațiile sunt organizate nu doar pentru a crea locuri de adăpostire, ci și pentru reeducarea, reintegrarea și suportul acestora pentru o anumită perioadă de timp. Extinderea fabricii se realizează într-o structură tip grid, care ”parazitează” clădirea existentă și care urmează să conțină unități flexibile – containere – destinate cazării, precum și altor funcțiuni. Flexibilitatea, stilul high-tech care scoate zona din inerția decăderii precum și dedicația socială a proiectului, deosebit de corect și serios fundamentat, îl califică pentru nominalizare.2020
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: