ro | en
Memorial pentru evreii din Bucovina

Memorial pentru evreii din Bucovina

Autori: Sbiera Sabina

Îndrumător: Dr. arh. Pavel Cosmin, dr. arh. Constantin Cristina, ing. Madalin Coman

Comentariul autorului

Memorial pentru Evreii din Bucovina. Pentru proiectul de diplomă am propus o disperise de arhetipuri din cultul mozaic canalizandu-ma mai mult pe semnificatia tabernacolului adica a cortului evreiesc, care impune vizitatorilor descoperirea și parcurgerea acestora, astfel luand parte la acest memorial. Propunerea de memorial este motivata si de faptul ca acum ultimii supraviețuitori ai Holocaustului se sting din viață iar datoria de reamintire și atenționare a generațiilor tinere este din ce în ce mai importantă.
Localizare, Vama Siret. Creand un parcurs cultural din sud vestul Bucovinei (adica din Vatra Dornei) urcam până în Siret. Unde găsim memorialul iar traseul se poate continua pana in Cernauti. Locul ales are o deosebită importanță în acest proiect deoarece acest memorial este dedicat comunității mozaice din întreaga Bucovina. Alegerea amplasamentului în apropierea graniței este în primul rând un simbol de uniune între cele două Bucovine despărțite de o limită națională.
Canalizându-mă în mod special pe semnificația cortului, am respectat modul de orientare specific cultural, creând un gest simplu dar puternic, de sine stătător care subordonează restul funcțiunilor lumești în dedesubtul său. Aceste funcțiuni invită vizitatorii memorialului să ia parte la acesta și să-l utilizeze și ca scop educațional, informativ dar și comercial. Tabernacolul reprezinta un sanctuar portabil unde Domnul salasluieste cu omul. Se spune ca acest cort este adevărul lui Dumnezeu.
Memorialul are 3 părți principale. Unul deasupra solului, unul dedesubt și drumul care duce spre râul Siret. Fiecare parte este concepută ca o parte a întregului. Memorialul este deservit de o singură intrare în care o scară și un lift pot duce vizitatorii la singurul nivel sub pământ. De la intrarea triunghiulară a memorialului, vizitatorii vor fi întâmpinați de profesorul Hrenciuc Daniel. Toate părțile memorialului pot fi văzute din sala principală și această lizibilitate este importantă pentru noii veniți. Galeria laterală oferă relicve vizuale și artefacte și fac apel pentru descoperiri noi. Acest cadru care adăpostește spațiile expoziționale împreună cu cele de studiu sunt construite în mod regulat, astfel reamintind de spațiile în care evreii au fost închiși în timpul Holocaustului, iar în mijlocul acestei rame plutesc celelalte funcții. Toate aceste spații fiind legate de drumul care duce la sfârșitul călătoriei memorialului. Un drum care duce la regăsire. Spre pace și seninătate.



2020
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: