ro | en
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. Fragmente. Traseu al diversității teritoriale

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. Fragmente. Traseu al diversității teritoriale

Autori: Alexandra Maria Vitan

Îndrumător: S.L. dr. arh Toma Claudiu, inginer Farcas Cornel

Comentariul autorului

Studiul a pornit de la Geoparcul Internațional UNESCO ”Țara Hațegului” ca structură educațională în contextual schimbărilor globale în domeniul educational.
În acest fel, proiectul are ca principal scop crearea unui context pentru educație prin operarea cu trei scări succesive, conectate între ele. Cele trei scări sunt: scara teritoriului (întreaga zonă a Geoparcului), scara zonei (o zonă din cele șase zone ale geoparcului) și scara sitului.
I. Scara teritoriului – propuneri ce vor avea loc între anii 2019-2026
Intervențiile presupun crearea unor puncte individuale strategice și trasee de legătură între zone pe baza a patru domenii majore de interes identificate la nivelul teritoriului.
II. Scara zonei – intervenții propuse între 2019-2026
Intervențiile presupun detalierea punctelor propuse anterior, crearea unor noi puncte individuale de dimensiuni mai mici și realizarea de conexiuni pietonale și pentru biciclente între punctele nou create.
III. Scara sitului – punctul central al Geoparcului Internațional UNESCO ”Țara Hațegului”, care presupune realizarea unui centru educațional format din trei funcțiuni principale, care se adresează celor trei categorii de utilizatori identificate: muzeul interactiv pentru turiști, centrul de cercetare pentru cercetători și sala multi funcțională pentru comunitatea locală.
Proiectul, obiectul central al geoparcului, reprezintă în esență o colecție de elemente ale teritoriului reinterpretate la nivelul sitului pentru a interacționa cu psihicul vizitatorului/utilizatorului. Proiectul nu este o clădire, ci mai degrabă un traseu al experiențelor la o scară redusă, un traseu printr-un microcosmos atent realizat pentru a oferi experiențe. El se integrează în peisaj, dar nu doar atât. Încep să lucreze împreună. E defapt o peliculă de ceață, un element atât de prezent în teritoriu, ce se amplasează între vizitator și peisaj. Clădirea nu are limite. Ea e atât interior, cât și exterior. Arhitectura devine liberă, iar spațiul devine o heterotopie.
Tema program propusă nu reprezintă o simplă materializare a unei idei, ci, la fel ca și peisajul din Țara Hațegului, reprezintă o colecție de idei intercalate. În acest fel, ansamblul propus, format din cele trei funcțiuni încearcă să răspundă nevoilor imateriale ale peisajului și să devină parte din el, prin utilizarea elementelor arhitecturale, de structură și de detaliu pentru a întării ideea de bază a proiectului.



2020
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: