ro | en
Cisternă urbană, Amman

Cisternă urbană, Amman

Autori: Anamaria Cristina Preotesoiu

Îndrumător: șef lucrări dr.arh. Ana Maria Goilav

Comentariul autorului

Iordania este cunoscută pentru resursele sale reduse de apă. De-a lungul istoriei, populația a suferit de lipsa apei datorită climatului semi-arid asociat cu numărul limitat de ploi anuale. De-a lungul ultimelor decade această problemă s-a accentuat, ca urmare a creșterii populației, a migrației de la rural la urban, cât și a influxului major de populație, ca răspuns la crizele economice și politice din Orientul Mijlociu. Cu toate că 98% din gospodăriile orașului sunt racordate la rețelele de apă, încă din 1987 suplimentarea cu apă a fost raționalizată. Pentru mule părți ale orașului apa este livrată o zi-două pe săptămână, însă principala problemă a gospodăriilor rămâne depozitarea apei, de cele mai multe ori fiind stocată în tancuri pe acoperișurile clădirilor.
Situat în vecinătatea Citadelei orașului, a Teatrului Roman, a Nimfaeumului și a celei mai vechi Moschee a orașului, Grand Husseini, amplasamentul prezintă o însușire pe drept atribuită de reprezentare vizuală în cadrul Vechiului Centru al orașului Amman. Locația proiectului oferă oportunitatea de a acționa ca sit catalizator, printr-o voită încercare de a răspunde nevoii actuale de apă a orașului. Tema presupune închipuirea unei funcțiuni mixte, de locuire și spațiu public urban, generate în prezența apei ca resursa necesară în contextul actual al Amman-ului. Colectarea apei și depozitarea sa într-o cisternă ce deservește comunitatea locală, devin astfel elemente integrate în proiectul de arhitectură.
Cisterna urbană presupune astfel crearea unui proces prin care apa de ploaie este colectată (la nivelul locuințelor individuale), transportată prin intermediul canalelor, depozitată și dată în folosință.
Oaza urbană mută astfel contextul de la peisajul arid deșertic chiar în miezul congestionat al centrului urban. Apa devine astfel element de unitate în proiect, evidențiind pe de o parte caracterul său de necesitate, dar și capacitatea acesteia de a exalta privirea trecătorilor, a locatarilor, a întregii comunități și poate, în acest fel, o sensibilitate pentru valoarea apei va putea fi redobândită.



2020
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: