ro | en
Muzeu Lapidariu. Extindere a Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”, București

Muzeu Lapidariu. Extindere a Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”, București

Autori: Ioana Naniș

Îndrumător: Conf. Dr. Arh. Dan Marin
Îndrumător structuri: Prof. Ing. Mădălin Coman

Comentariul autorului

Proiectul propune un muzeu lapidariu care urmărește valorificarea și expunerea materialului litic și sculptural aflat în custodia Institutului de Arheologie ‘Vasile Pârvan’ din București. Extinderea se concentreaza asupra expunerii pieselor arheologice de dimensiuni medii si mari. Cele de dimensiuni reduse (obiectele ceramice și colecția numismatică) sunt în prezent găzduite de Casa Macca, clădire monument istoric donată Muzeului de Antichități de către familia Macca.

Intervenția dorește o completare a traseului cultural desfășurat pe Calea Victoriei, astfel se leagă în mod direct de edificiile prezente ale Institutului (Casa Macca și anexa sa). Ansamblul creat este accesibil atât dinspre Calea Victoriei prin parcul Nicolae Iorga cât și dinspre strada Henri Coanda, actualul acces către institut.

Muzeul este susținut prin două galerii. Cea exterioară care se poziționează în continuarea parcului și anticipează zona de acces a muzeului și cea interioară care leagă extinderea propusă de Casa Macca.
Principalele elemente arhitecturale ale obiectului au fost conformate în funcție de vegetația abundentă existentă la fața locului, distribuția luminii și prezența materialul arheologic. Caracteristicile celor din urmă influențează și posibilitățile de expunere ale monumentelor.
Prin structură se delimitează nișe expoziționale și se definesc spațiile obiectelor expuse.
Obiectul arhitectural este retras de la limitele sitului, lăsând loc pentru arbori si vegetație, care devin fundal pentru materialul expus.

Materialul arheologic este prezentat în patru categorii principale (piese de arhitectură - parter; elemente funerare - galerie exterioară și interioară - desfășurată pe dublă înălțime; monumente onorifice / votive / militare – subsol și curte interioară).

În noul edificiu sunt amplasate obiectele colecției permanente și se găsesc săli dedicate expunerii temporare, conferințelor, și laboratoare de cercetare, reunind astfel atât funcțiuni culturale cât și educative.2020
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: